BioNTech anunță cum va fi stabilit prețul vaccinului anticoronavirus
BioNTech, care produce un potențial vaccin COVID-19, intenționează să stabilească prețul produsului în funcție de țări și regiuni, însă precizează că va fi „sub prețul pieței”.
Directorul departamentului de strategie al companiei germane de biotehnologie, Ryan Richardson, a declarat în cadrul unui eveniment online al Financial Times că prețul vaccinului, care este co-dezvoltat cu Pfizer și care încă nu a obținut aprobarea de reglementare, ar reflecta riscurile financiare pe care investorii lor din mediul privat le-au luat.
Cum va fi stabilit prețul vaccinului COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech
„Am încercat să avem o abordare echilibrată care să recunoască faptul că inovarea necesită capital și investiții, așa că intenționăm să ne prețuim vaccinul cu mult sub ratele tipice ale pieței, reflectând situația în care ne aflăm și cu scopul de a asigura accesul pe scară largă, în întreaga lume”, a declarat Richardson la evenimentul FT.
„Mă aștept să existe prețuri diferențiate în anumite regiuni ale lumii”, a adăugat acesta.
Pfizer și BioNTech au anunțat luni că vaccinul împotriva coronavirusului are o eficiență de peste 90% în prevenirea COVID-19 în rândul celor nu contractaseră virusul anterior participării la studiu. Reprezentanții celor două companii susțin că a fost „o zi minunată pentru știință și umanitate”.
Comisia Europeană va discuta miercuri adoptarea unui contract de furnizare cu Pfizer și BioNTech. Blocul comunitar a declarat la începutul acestei săptămâni că un contract pentru până la 300 de milioane de doze ar urma să fie semnat în curând.
În timp ce în prima jumătate a anului va exista „o ofertă semnificativă”, creșterea producției va continua pe tot parcursul anului 2021.
Șeful strategiei BioNTech a subliniat că, chiar dacă grupul german a primit sprijin din partea sectorului public, riscurile asumate de investitorii săi ar merita unele recompense financiare de pe urma un viitor vaccin.
Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), a declarat la evenimentul FT că proiectul Pfizer și BioNTech a fost singurul dintre cei 10 dezvoltatori principali de vaccinuri care nu au primit „finanțare substanțială din sectorul public”.
În iunie, Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al UE, a acordat BioNTech finanțare printr-un împrumut de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului COVID-19.