Un studiu recent arată că cea mai întâlnită comorbiditate în rândul pacienților COVID-19 este obezitatea, în condițiile în care într-un studiu publicat de Eurostat se arată în 2014, 51,6% din populația de peste 18 ani din UE era supraponderală.
Studiul publicat recent i-a șocat pe oamenii de știință, însă se pare că în România nu a produs ecouri, mai ales în cotnextul în care, Cristian Milicin, un medic din Timișoara, a murit după ce contractase coronavirusul.
Însă colegii lui de meserie au făcut o serie de declarații care au ignorat total factorul care a crescut riscul de deces în cazul medicului.
„Astăzi, a decedat domnul Asistent Universitar, Dr. Cristian Milicin, un medic tânăr, de doar 44 de ani, care activa în propria clinică, din cauza COVID-19, infectat în urmă cu mai puţin de 3 săptâmâni. Nu l-am cunoscut personal, dar profesional a fost un medic foarte bun, puternic şi sănătos”, scria managerul SJU Timișoara, Raul Pătrașcu, pe Facebook.
Așadar, pentru managerul de spitalul, Cristian Milicin era „puternic și sănătos”. Iar directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara l-a prezentat drept un om „fără comorbidități”, deși a recunoscut că medicul suferea de obezitate de gradul II.
„Cristian Milicin a fost un om deosebit, un tânăr de 44 de ani, fără comorbidităţi, n-a fumat în viaţa lui (…) E adevărat că avea obezitate gradul II, dar să fim serioşi, dacă ar muri toţi obezii care ar face COVID, s-ar goli planeta”, a declarat acesta la momentul respectiv.
Afirmațiile făcute de directorul de spital ne șochează. Mai ales în condițiile în care studiile recente arată cât de periculoasă este obezitatea în cazul pacienților COVID-19 și cât de mult crește riscul de deces.
Într-un studiu condus de Universitatea din Carolina de Nord se arată faptul că situația pacienților COVID-19 care suferă de obezitate este cu adevărat dramatică:
– riscul internării în spital din cauza COVID-19 crește cu 113%;
– riscul de internare la ATI ajunge la 74%;
– riscul de deces crește cu 48%.
Cifrele au fost catalogate drept „îngrijorătoare” de către oamenii de știință care au rămas șocați de impactul acestei boli asupra pacienților COVID.
„Când riscul decesului creşte cu aproape 50%, ăsta e un procent al naibii de mare şi de alarmant! De fapt, tot ce am aflat prin acest studiu e de-a dreptul înfiorător, mult peste aşteptările noastre. Şi nu mă refer doar la riscul decesului! Păi, riscul internării la Terapie Intensivă se dublează în cazul pacienţilor obezi care au COVID-19. Aceste procente m-au şocat”, a declarat profesorul Barry Popkin, potrivit The Guardian.
Prin urmare, Cristian Milicin făcea parte dintr-o categorie de persoane cu risc foarte ridicat de suferi complicații, chiar de risc maxim – riscul decesului creşte cu cât surplusul de kilograme e mai mare, în cazul bărbaţilor sub 60 de ani.
Momentan nicio autoritate medicală din România nu a comentat studiul publicat în The Gurdian, arată Adevărul.
OMS definește excesul de greutate și obezitatea:
– supraponderalitatea este un IMC (indicele de masă corporală) mai mare sau egal cu 25;
– obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.
Într-un studiu publicat de Eurostat care analizează date din 2014 se arată că aproximativ 51,6% din populația Uniunii Europene cu vârsta de peste 2014 era supraponderală sau obeză. Însă în România situația arată astfel:
– 9,7% din femei sufereau de obezitate;
– 9,1% din bărbați sufereau de obezitate.
De asemenea, în România, potrivit OMS, în perioada- 1975-2016, a avut o creștere constantă a procentului de persoane care suferă de obezitate.
În plus, datele despre România cu privire la cauzele de deces și de boală și a ponderii riscului atribuibil unui IMC crescut au fost preluate din aplicația Global Burden of Disease a Institute for Health Metrics and Evaluation arată că un procent mare decese sunt provocate anual de boli asociate Indecului de Masă Corporală (IMC) crescut.