Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, în legătură cu ideea introducerii unui așa-numit „pașaport de vaccinare”, că nu se pronunță în legătură cu acest subiect până când nu va exista o poziție unitară la nivel european.
El a explicat că în acest moment sunt discuții în acest sens la nivel european, dar ele trebuie să se finalizeze, informează site-ul agenției Agerpres.
„Nu mă pronunţ, se discută la nivel european. Până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată, va trebui să aşteptăm. Sunt discuţii la nivel european (…), acestea trebuie să fie finalizate”, a declarat Aurescu.
Totodată, ministrul a mai spus că evaluările necesare în acest sens intră în atribuțiile ministerelor de resort, respectiv Ministerul Economiei, pe partea de turism și Ministerul Sănătății.
„Ministerele de Externe nu sunt implicate în aceste discuţii. Ministerele de linie sunt cele care discută în formatele omologate la nivelul UE pe aceste subiecte”, a spus Aurescu.
Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect, cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European.
Reuniunea a avut loc prin videoconferință, joi și vineri.
Klaus Iohannis susține că certificatul de vaccinare ar trebui să fie utilizat pentru scopuri medicale.
„Referitor la certificatele de vaccinare, preşedintele României s-a pronunţat pentru o abordare coordonată şi unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conţină un certificat la nivel european va trebui să continue”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis vineri.
Premierul Florin Cîțu spune că discuția despre mult vehiculatul pașaport de vaccinare este prematură, deoarece campania de vaccinare este la început.
„În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport pentru vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru. Opinia în acest moment este că nu putem să discutăm despre aşa ceva. Când avem doar o mică parte din populaţie, chiar dacă noi suntem printre ţările avansate din Uniunea Europeană care au o campaiede vaccinare de success”, afirmă premierul.
România este pe locul 7 la nivel global în topul vaccinării împotriva COVID-19, se arată într-o postare distribuită pe pagina de Facebook a platformei ROvaccinare.