Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis o serie de recomandări pentru reluarea activităților religioase în biserici, că măsurile de protecție vor fi riguros respectate de oamenii cu bună-cuviință, dar problema Sfintei Împărtășanii, „miezul vieții creștine”, rămâne de discutat și analizat cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.
„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. „Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”, a transmis Vasile Bănescu, după publicarea propunerilor INSP pentru perioada de după ieșirea din starea de urgență.
Recomandările INSP vizează măsurile de distanțare socială și de igienă pe care atât personalul clerical, cât și credincioșii ar trebui să de respecte, după 15 mai. Enoriașilor li se recomandă să nu sărute obiectele sacre de cult – icoane sau moaște și să evite împărtășania, dacă nu sunt disponibile obiecte de unică folosință.
„Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație”, a reiterat Vasile Bănescu, citat de Basilica.ro.
În ceea ce privește primirea Euharistiei, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.
Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie, relatează Basilica.ro.
Starea de urgență, în vigoare din 14 martie, nu va fi prelungită a doua oară, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, astfel că, din 15 mai, România va intra în stare de alertă.