Șapte cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, de pe secția Neurologie, au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Contactat de GÂNDUL.RO, managerul Cătălin Cîrstoiu neagă existența unui focar și susține că sunt minciuni. Mai mult, medicul spune că cele șapte cazuri de la Neurologie, în rândul personalului medical, sunt cauzate de evoluția transmiterii comunitare.
Surse medicale au declarat pentru GÂNDUL.RO că există personal medical infectat atât la neurologie, cardiologie și ginecologie, iar conducerea nu a luat măsuri.
Sunt minciuni. Sunt niște cazuri la neurologie din personalul medical și sunt cauzate de evoluția transmiterii comunitare. Secția funcționează, nici măcar de focar nu se poate vorbi deoarece sunt cazuri dispersate. La cardiologie sunt niște pacienți pozitivi. Focare sunt peste tot, întrebați și la Spitalul Floreasca. Acolo sunt focare în tot spitalul de sus până jos.Sunt făcute 27.000 de mii de teste în Spitalul Universitar, a declarat medicul Cătălin Cîrstoiu.
Cu toate că a preluat directoratul spitalului încă din luna martie, dinainte de ”explozia” pandemică, managerul Cătălin Cîrstoiu arată cu degetul spre fosta conducere care susține că „nu a luat nicio nicio măsură care să prevină și să combată evoluția pandemiei timp de 3-4 luni de zile”.
Haideți să terminăm cu informațiile false propagate în spațiul public de fosta conducere a spitalului care nu a luat nicio măsură care să prevină și să combată evoluția pandemiei timp de 3-4 luni de zile. Este vorba despre șapte cazuri la neurologie din care 4 medici, două asistente medicale și o registratură medicală. Au fost cu o săptămână în urmă pacienți pozitivi în acea secție cum sunt tot timpul din luna martie până în prezent. Sunt pacienți cu accidente vasculare cerebrale, care au o durată de spitalizare prelungită. Pacienții aceștia au fost pozitivați de la internare. Noi am tratat niște cazuri care s-au pozitivitat ulterior internării cu o infecție de acasă, nu au dobândit-o în spital. La ginecologie a fost săptămânal câte o gravidă care s-a pozitivat după ce a născut. Acestea au fost transferate la spitalul de suport, maternitatea suport COVID-19. Nu e un fapt senzațional că au apărut acestea, a mai spus managerul Spitalului Universitar de Urgență București.
Cât privește secția de cardiologie, managerul susține că sunt doar patru pacienți pozitivi cu SARS-COV-2 și un asistent medical.
„La neurologie este șeful secției infectat, cel care a rămas în locul profesorului Băjenaru, mort el însuși de COVID-19. La cardiologie nu este nicio asistent-șef pozitiv. Într-o pandemie cu transmitere comunitară tot timpul vor apărea cazuri. Nu este senzațional că apare. Focarul înseamnă că toate cazurile au legătură epidemiologică între ele. Astea nu prea au. Sunt 100 de pacienți internați la neurologie. La ginecologie sunt internate 70-80 de mame + patologia ginecologică. La cardio sunt internați tot în jur de 100 de pacienți. Au fost mai multe cadre medicale pozitive decât știrea pe care vreți să o faceți acum și nu m-ați întrebat. Nu e un focar. Am limitat evoluția unui focar tocmai prin faptul că am testat, am identificat personalul pozitiv. Câte spitale fac lucrul acesta?”, a mai spus medicul.
Cătălin Florin Cârstoiu a fost numit pe 28 aprilie, în funcția de manager interimar al Spitalului Universitar București, pentru o perioadă de 6 luni. De altfel, medicul a preluat conducerea unității sanitare din 22 martie, data suspendării contractului managerului Adriana Nica.
Grupul de Comunicare Strategică a publicat numărul cadrelor medicale care au murit după ce s-au infectat cu Covid-19. 33 de oameni și-au pierdut viața încercând să salveze alți pacienți, în spitalele din România.
Până în data de 27 octombrie 2020, un număr de 3847 cadre din rândul personalului medical ( medici, asistenți medicali, ambulantieri și infirmieri) au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost înregistrate și 33 decese în rândul aceluiași personal medical, informează GCS, în ultimul raport întocmit.