Când ar trebui să te testezi dacă ai fost expus la COVID-19
Coronavirusul îi afectează pe toți în mod diferit, inclusiv în ceea ce privește perioada de timp la care apar primele simptome specifice bolii COVID-19. SARS-CoV-2 poate fi contractat imediat după expunere, însă simptomele pot apărea mai târziu.
COVID-19 are o perioadă specifică de incubație. Dacă cineva se testează prea devreme după expunere, poate primi un rezultat fals negativ.
Când ar trebui să te testezi dacă ai fost expus la COVID-19
Într-un studiu privind ratele fals negative după expunerea la COVID-19, cercetătorii au descoperit că în cele patru zile anterioare apariției simptomelor, probabilitatea unui fals negativ a fost extrem de mare în prima zi. Probabilitatea unui fals negativ în ziua a patra a fost de aproximativ 67%, potrivit huffpost.com.
Acesta este motivul pentru care experții nu recomandă testarea a doua zi după ce o persoană se află într-o situație potențială de expunere.
Rezultatul pozitiv al testului COVID-19, la câteva zile după expunere
Nu există date exacte cu privire intervalul de timp de după expunerea la SARS-CoV-2 în care rezultatul pozitiv apare cu certitudine. Perioada în care apar primele simptome după expunere este de aproximativ 14 zile, potrivit Harvard Health. Cele mai multe simptome ale oamenilor apar, în medie, în jurul celei de-a cincea zile.
Experții recomandă ca persoanele să se testeaze cel puțin la două până la trei zile după expunerea potențială. Unii experți în sănătate spun că la cinci zile după expunere ar putea fi ce mai bună zi pentru testare, deoarece acesta este punctul (în medie) în care apar de obicei simptomele.
Dacă nu o persoană nu prezintă niciun simptom, testarea se poate face de câteva ori – o dată la două sau trei zile după expunere și încă o dată mai târziu, în perioada de incubație de 14 zile. Dacă o persoană are simptomele specifice COVID-19, se recomandă ca testul să fie făcut imediat.
Ce pași trebuie urmați înainte și după testare
Izolarea
O persoană care bănuiește că a fost expusă la virusul SARs-Cov-2 ar trebui să stea în izolare până la 14 zile pentru a vedea dacă manifestă simptomele specifice și pentru a nu-i expune pe alții la boală.
O persoană care are virusul „poate fi contagioasă de la 48 până la 72 de ore înainte de a începe să prezinte simptome”, conform Harvard Health. Multe cazuri de COVID-19 sunt asimptomatice, dar chiar dacă o persoană nu prezintă simptome, poate fi infecțioasă.
Informarea persoanele cu care a intrat în contact
De asemenea, experții recomandă informarea tuturor persoanelor cu care persoana care bănuiește că a fost expusă la COVID-19 a intrat în contact.
Comunicare cu medicul de familie
Persoana respectivă trebuie să comunice în mod constant cu medicul său care trebuie să îi monitorizeze simptomele și să îi recomande medicamentele potrivite în funcție de istoricul medical.
Monitorizarea simptomelor
Cele mai frecvente simptome fizice sunt febra, pierderea gustului și a mirosului, tuse și dificultăți de respirație. Alte simptome frecvente includ dureri de cap, diaree, greață și congestie sau curgerea nasului. Nu toate persoanele expuse la virus prezintă tote simptomele specifice.