În contextul creșterii cazurilor de infecții cu noul coronavirus, care a dus la o criză a capacității de preluare a pacienților gravi în secțiile dedicate COVID-19, la Timișoara și-a început activitatea Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) al MApN, la aproximativ trei luni de la demararea lucrărilor de instalare.
Numărul de paturi destinate pacienților infectați cu SARS-COV-2 a crescut, de ieri, cu 54, dintre care patru de terapie intensivă, prin activarea Sistemul medical modular de izolare și tratament (SMMIT) Timișoara, care funcționează ca secție externă de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din localitate. Aceste locuri sunt destinate tratării cazurilor cu formă ușoară sau medie de infecție cu SARS-COV-2, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării Naționale, print-un comunicat de presă.
Creșterea capacității de tratament la Timișoara fusese anunțată de marți, la Gândul Live, de medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și președinte al Comisiei de anestezie și terapie intensivă din cadrul Ministeului Sănătății, care a subliniat că numărul de paturi destinate pacienților infectați cu COVID-19 este în dinamică, stabilit în funcție de creșterea solicitărilor.
De exemplu, Anca Elena Ianițcaia, medic la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a anunțat marți, tot la Gândul Live, că nu mai sunt locuri la terapie intensivă, unde sunt inclusiv pacienți tineri, în secția dedicată pacienților COVID-19.
Conform informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, în cele 24 de ore anterioare au fost confirmate 994 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din 8.510 teste efectuate, un nou număr-record. Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.
Astfel, potrivti MApN, la acest moment, SMMIT poate să asigure asistența medicală pentru un număr maxim de 50 de pacienți, iar capacitatea secției de ATI este de patru paturi destinate pacienților a căror stare se agravează în timpul internării, fiind posibilă asigurarea suportului vital până la transferul acestora pe o secție de ATI într-un spital COVID-19 pentru monitorizare și tratament.
Sistemul medical modular de izolare și tratament are în dotare un laborator de analize RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 cu o capacitate de prelucrare de 40 de teste pe zi. Personalul medical care își desfășoara activitatea este format din medici încadrați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara, precum și personal nou angajat pe o perioada de 6 luni pentru sprijin epidemiologic, a transmis MApN.
Lucrările de instalare și operaționalizare pentru cel de-al treilea Sistem Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT) din România au fost demarate în a doua parte a lunii aprilie, când pe stadionul CFR au fost alocate echipe semnificative de militari din Comandamentul Logistic, de Comunicații și din Direcția Medicală a Ministerului Afacerilor Interne, cu spijinul a zeci de camioane și mijloace tehnice.
Conform informării MApN de la acea vreme, pe stadionul din Timișoara urma să fie instalat și un modul (tabără) de carantinare și izolare, cu o capacitate de 120 de locuri.
Instalarea și operaționalizarea SMMIT Timișoara a fost realizată de Direcția medicală a MApN, Statul Major al Forţelor Terestre, Comandamentul Logistic Întrunit, Direcția logistică și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.
Sursa foto/video: MApN; Editare video: Eduard Predescu, Gândul.ro