Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Sursă FOTO: Remus Badea - Mediafax Foto
Publicat: 31/05/2021, 09:12

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, susține că nivelul imunității colective în România se situează undeva între 45-50%, însă variază de la un județ la altul.

Valeriu Gheorghiță a expicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 30 mai, faptul că nivelul mare al imunității de grup este singura explicație „pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie”.

Imunitatea de grup, între 45-50%

„Practic aveam, în populaţie, de şase ori mai mulţi prezenţi anticorpi decât oamenii care erau confirmaţi în perioada respectivă, aşa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecţie SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, aşa încât astăzi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 3,5 milioane cu două doze, cu schemă completă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, acesta a precizat că în românia ar putea fi imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2 până la nouă milioane de persoane, inclusiv cele care au suferit de boala COVID-19.

Evoluția epidemiologică depinde de procentul persoanelor imunizate

„Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică. Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a mai susținut coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare

În ceea ce privește persoanele vaccinate anti-COVID-19, numărul acestora a ajuns la aproape 4,3 milioane, din care peste 3,5 milioane sunt imunizate complet iar aproximativ 790.000 de persoane au fost imunizate cu o singură doză de vaccin.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare în România, autoritățile deschizând mai multe centre drive-thru unde oamenii se pot imuniza fără programare, doar cu buletinul, așa cum se întâmplă și în cadrul maratoanelor, care au loc în București, Bihor, Botoșani, Brașov, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Prahova și Tulcea. (Lista completă cu centrele de vaccinare drive-thru și a maratoanelor AICI).

În ceea ce privește aprovizionarea cu doze de vaccin, România a primit cea mai mare tranșă de doze cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech luni, 31 mai, respectiv 1.091.610, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

De asemenea, s-a dat startul vaccinării copiilor între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer pentru aceștia. Doctorul Valeriu Gheorghiță, corodonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că platforma de programare pentru vaccinare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare copiii vor putea fi programați prin contul părinților.

În București este amenajat primul centru mobil de vaccinare anti-COVID pentru copiii, situat în Parcul Lumea Copiilor (zona rotondă), în imediata apropiere a centrului de vaccinare de la Palatul Național al Copiilor. Noul centru mobil va avea două puncte de imunizare, în care se va administra serul produs de Pfizer-BionTech

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum arată viața secretă a dependenților de pornografie
×