Care este riscul de a contracta noul COVID-19 în avion. Oamenii de știință au dat verdictul
Oamenii de știință care au analizat în detaliu mai multe cazuri de infectare cu noul COVID-19 legate de transmiterea infecției în avion susțin că riscul de infectare este mai mic decât se credea inițial.
În contextul pandemiei de coronavirus, companiile de transport aerian și-au redus semnificativ numărul de zboruri și de pasageri cu scopul de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă noile descoperiri făcute de cercetători ar putea schimba modul de operare a acestora.
De exemplu, aproximativ 328 de pasageri și membri ai personalului de zbor au fost testați de coronavirus după ce 12 pasageri care zburaseră pe o cursă SUA-Taiwan pe 31 martie au fost prezentat simptome specifice bolii. Totuși, toți cei testați au avut rezultate negative, relatează CNN.
Riscul de contractare a SARS-CoV-2 în avion, destul de redus
Într-un studiu publicat recent în jurnalul medical JAMA Network Open sunt prezentate dovezi care are atestă posibilitatea de răspândire a COVID-19 în timpul unui zbor de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt, care a avut loc în martie.
Doi dintre pasageri au contractat infecția după ce intraseră în contact cu un grup de turiști care contracteseră virusul de la un manager de hotel, potrivit cercetătorilor de la Institutul Medical de Virologie de la Universitatea Goethe din Frankfurt.
Cei doi pasageri infectați au avut locuri în partea din spate a avionului, vizavi de turiștii care erau infectați, dar nu știau.
Una dintre explicațiile care ar putea justifica răspândirea redusă a virusului este faptul că avioanele moderne au sisteme de filtrare a aerului care introduc aer proaspăt odată la două-trei minute. De asemenea, acestea au filtre cu o capacitate de filtrare a particulelor foarte mare – 99.99%.
Factorii care influențează îmbolnăvirea cu noul COVID-19 în avion
Arnold Barnett, profesor de statistici la Institutul de Tehnologie Masssachusetts (MIT), a încercat să descopere care este riscul de infectare în avion, pe o cursă de scurtă durată, dar și care este eficacitatea păstrării unui loc liber între pasageri.
Potrivit studiului publicat de acesta, 1 persoană din 4.300 riscă să contracteze virusul într-un zbor plin. Dacă este păstrat un loc liber între pasageri, atunci 1 persoană din 7.700 riscă să se îmbolnăvească.
„Trei lucruri ar trebui să meargă prost astfel încât o persoană să contracteze virusul. Trebuie să o fie persoană infectată la bord și trebuie să fie contagioasă. Dacă o astfel de persoană se află în avion și poartă mască de protecție, atunci ar trebui ca această să nu fie eficientă și infectația să se răspândească”, a explicat acesta.
Acesta a analizat mai multe scenarii pentru zboruri de două ore pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, cel mai afectat stat de pandemie în prezent.