Care sunt simptomele COVID pe care puțini dintre noi le știam: „Livedo reticularis” sau pernioza, primele semne ale unei posibile infecții cu noul coronavirus
Cunoscutul medic dermatolog Mihaela Leventer este de părere că 20 la sută dintre pacienții cu COVID-19 au și simptome din punct de vedere dermatologic, respectiv manifestări cutanate. Mulți dintre noi știam că principalele simptome sunt febra, tusea sau durerile musculare, dar iată că pot exista și alte manifestări ale bolii cauzate de noul coronavirus!
„20% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi manifestări cutanate.
Un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care noi, medicii dermatologi îl numim „livedo reticularis.” Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al Covid-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog.
Dr. Mihaela Leventer: „Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe”
Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe”, a explicat Mihaela Leventer, potrivit drleventercentre.com.
Potrivit sursei citate, un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza, tot o afecțiune dermatologică.
Dr. Mihaela Leventer: Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi
„Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute. Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare primăvara, când temperaturile sunt cel puțin moderate”, a mai explicat dr. Mihaela Leventer.