Medicul infecționist Gheorghe Enache atrage atenția că virusul COVID-19 rezistă atât la temperaturi foarte ridicate cum ar fi 70 de grade, cât și la temperaturi foarte scăzute. Totodată, profesorul spune că poluarea și particulele de praf favorizează coronavirusul, vaccinul rămânând posibilitatea prin care putem opri pandemia, în condițiile în care „oscilațiile de temperatură reprezintă o biciure pentru organism”.
„Oscilațiile de temperatură reprezintă o biciure pentru organism. În weekend au fost 15-16 grade, în plină iarnă. Acest lucru ridică probleme și în ceea ce privește coronavirusul, dar și gripa și virozele respiratorii deoarece sunt influențate de aceste schimbări meteorologice . Atât fulgii cât și precipitațiile antrenează virusul în atmosferă, cât și la nivelul solului. Picăturile de ploaie antrenează și particulele de praf în care se regăsește virisul. Practic, acestea plutec în atmosferă, iar odată cu picăturile de apă sunt antrenate și cad la nivelul solului. Poluarea a varofizat virusul, dacă ne uităm la Milano, orașul cel mai poluat al Italiei, a fost puternic lovit de pandemie. În schimb, zonele premontane unde au existat mai multe ploi au avut rate mai mici de infectare”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache.
Am avut o vară secetoasă, în special în București, am avut mult praf. Odată ce au început ploile, virusul a atins un platou. Există, în schimb, această biciuire a organismului, oscilațiile între cald și frig, care favorizeze restul infecțiilor virale, virozele. În această perioadă virozele nu au fost atât de accentuate și datorită măștilorde protecție care ne-au ajutat.Coronavirusul a arătat că poate rezista și la temperaturi de + 70 de grade, dar și de minus 70 de grade. Un exemplu cu temperaturile ridicate este Africa de Sud, acolo unde virusul există chiar cu o formă mutantă, a mai spus medicul.
Un bărbat în vârstă de 39 de ani, care a călătorit recent în Anglia, este infectat cu noua tulpină a coronavirusului care este mult mai contagioasă, anunță Universitatea „Ștefan cel Mare”, unde a fost realizată secvențierea virusului. Informația a fost confirmată și de ministerul Sănătății, care a anunțat că „DSP Suceava a trimis o probă pentru secvențiere și la Institutul Cantacuzino”.
Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.
Într-un comunicat de presă transmis de universitatea din Suceava, tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară.