Cât de sigur este vaccinul dezvoltat de AstraZeneca. Explicațiile lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat cât de sigur este vaccinul anti-COVID-19 dezvotlat de AstraZeneca și Oxford după ce recent o femeie din România a avut o reacițe adversă de tip șoc anafilactic.
Andrei Baciu a punctat, într-un interviu pentru ziare.com, faptul că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca este unul „sigur”, în a precizat că există totuși niște „limitări”. Explicațiile specialistului vin în contextul în care o femeie din România a suferit un șoc anafilactic după ce a fost vaccinată cu serul dezvoltat de AstraZeneca.
Andrei Baciu: Toate vaccinurile care sunt autorizate pentru a fi puse pe piață în Europa sunt sigure și eficiente
„Pot să va asigur că toate vaccinurile care au autorizație și care sunt autorizate pentru a fi puse pe piață în Europa sunt vaccinuri sigure și sunt vaccinuri eficiente. În medicină se vorbește de un concept: medicina bazată pe dovezi. În cazul vaccinării există aceste studii clinice care vin cu date științifice ce demonstrează în primul rând siguranța și în al doilea rând eficacitatea fiecărui vaccin. Există niște limitări, atât cu privire la vaccinurile produse de AstraZeneca, cât și cu privire la celelalte seruri”, a susținut secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
De asemenea, Andrei Baciu a explicat și ce înseamnă aceste limitări ale vaccinurilor, subliniind faptul că sunt date de categoriile de persoane care au participat la studiile clinice.
„Sunt acum companii care efectuează studii pentru o populație pediatrică”
„Limitările sunt date de caracteristicile grupurilor populationale pe care au fost studiate. Sunt acum companii care efectuează studii pentru o populație pediatrică tocmai pentru a putea extinde recomandările de vaccinare și către populația pediatrică. De asemenea, pentru AstraZeneca sunt în derulare și alte studii pentru populația vârstnică. Vom vedea că vor fi recomandări suplimentare pentru diverse tipuri de vaccinuri de pe piață, cum se întâmplă și cu datele privind eficacitatea și eficiența vaccinului produs de AstraZeneca. Și aici a apărut un studiu nou în ultimele zile”, a mai explicat specialistul.
Rata de spitalizare, redusă cu peste 80% datorită vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca
„E un studiu preliminar care a prezentat totuși câteva date certe, dar care vor fi suplimentate în perioada următoare, în momentul în care va fi publicat într-o manieră completă. E un studiu care a verificat eficacitatea vaccinurilor pe o populație mare din Scoția, care a luat în calcul două tipuri populaționale. Pe de-o parte, s-au uitat la 1,1 milioane de persoane care au fost deja vaccinate și pe de altă parte, la 3,2 milioane de persoane care nu au fost vaccinate. Și s-a analizat de fapt apariția infectării, apariția bolii și necesitatea de a spitaliza o anumită persoană și rolul protectiv pe care îl oferă vaccinul. Rezultatele au fost în felul următor: vaccinul produs de BioNtech Pfizer a redus rată de spitalizare cu 85%, vaccinul produs de AstraZeneca a redus rată de spitalizare cu 94%”, a precizat Andrei Baciu.