Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat cât timp este valabilăadeverința pe care o primește o persoană care a fost vaccinată anti-COVID-19, dar și cât timp este valabil serul.
Andrei Baciu a punctat într-un interviu pentru ziare.com faptul că adeverința de vaccinare este valabilă pe termen nedefinit.
„Adeverință este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră. Lucrăm în acest moment la o varianta prin care adeverința să poată fi descărcată online. Există și o discuție mai amplă care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic. Discuția nu este neapărat legată de un pașaport de vaccinare, pentru că vorbim de un act medical, ci se discuta despre o adeverință, pe care noi o avem deja”, a explicat Andrei Baciu.
De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre valabilitatea vaccinului.
„Perioada trecută pe adeverință de vaccinare este perioada de valabilitate a flaconului premergător etapei de administrare. Nu are legătură cu imunitatea pe care organismul o are ca urmare a vaccinării. Acest set de informații, numărul lotului și când expiră acest lot nu se referă la ceea ce se întâmplă cu imunitatea pe care ne-o da vaccinul. Ci privesc lotul din care a venit vaccinul respectiv. Aceste informații sunt necesare tocmai pentru a ne asigura că în momentul în care ni s-a administrat vaccinul respectiv flaconul nu facea parte dintr-un lot expirat. Nu are legătură cu imunitatea. În cazul unei reacții adverse trebuie evidențiată cauza și așa poate fi identificat tot lotul”, a mai explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a explicat ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării. Românii care au pierdut adeverinţa prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizaţi, a declarat Valeriu Gheorghiţă.