Prima pagină » Coronavirus » Câte doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite în România de la începutul campaniei de vaccinare / Clujul, primul în top!

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite în România de la începutul campaniei de vaccinare / Clujul, primul în top!

Câte doze de vaccin anti-COVID-19 au fost irosite în România de la începutul campaniei de vaccinare / Clujul, primul în top!

În România, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și până pe 21 ianuarie 2021 au fost irosite ​1.205 de doze de vaccin.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a transmis, la solicitare hotnews.ro, date referitoare la dozele de vaccin irosite.

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, potrivit sursei citate.

În ce orașe s-au irosit cele mai multe doze

Cluj – 295 (24,5%),
București – 202 (16,8%),
Iași – 195 (16,2%),
Hunedoara – 108 (9%).
Pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conțin 2 – 6 doze;
c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conțin 10 – 20 doze;
d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a)-c).
e) 25% în cazul vaccinurilor lichide care conțin 10 – 20 doze.

Astfel, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 „Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă pentru evitarea pierderilor de vaccin estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.

Astfel, în situația în care la sfârșitul prograsmului de funcționare al centrului de vaccinare rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare, mai arată sursa citată.

Peste 740.000 de români s-au programat la vaccinare în etapa a doua

740.294 de români s-au programat la vaccinare în etapa a doua. 262.528 dintre ei sunt angajaţi din domenii esenţiale. Conform CNCAV, în perioada 15 ianuarie, ora 15:00 până vineri, 22 ianuarie, ora 9:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 740.294 persoane din etapa a doua de vaccinare.