Câte persoane au fost vaccinate până acum la nivel mondial împotriva COVID-19. Anunțul OMS
Aproximativ 28 de milioane de doze de vaccinuri au fost administrate în 46 de țări ale lumii în cele 36 de zile de la prima vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat directorul pentru urgențe sanitare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael Ryan.
Deși campania a început de mai bine de o lună, Ryan s-a declarat îngrijorat cu privire la viteza cu care SARS-CoV-2 se răspândește în câteva țări din cauza noilor tulpini, mai contagioase, ale virusului, informează site-ul agenției Agerpres.
„Intrăm în al doilea an (al pandemiei, n. red.) şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a spus oficialul în cursul uneia din sesiunile regulate de întrebări-răspunsuri pe care OMS le organizează pentru publicul larg.
Referitor la campaniile de vaccinare, Ryan şi-a exprimat regretul că acestea sunt în principal făcute de ţări bogate.
„Cred că am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate până în prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate”, a adăugat acesta.
Ryan: Doar una din cele 46 de țări care au început vaccinarea are venituri modeste
Oficialul a mai adăugat că din cele 46 de state care au început campania de vaccinare, doar una se încadrează în categoria țărilor cu venituri modeste, iar 38 dintre acestea fac parte din categoria statelor dezvoltate.
El spune că o parte importantă a populației lumii încă nu are acces la vaccinuri, iar în acest sens sunt necesare acțiuni suplimentare.
„Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare, dintre care doar una singură are venituri modeste. Există populaţii care vor şi au nevoie de vaccinuri şi care nu le vor primi până când nu le distribuim mai bine”, a afirmat el, adăugând că „toată lumea trebuie să facă mai mult”.
OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) au înfiinţat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate, dar sistemul suferă de tendinţa „fiecare pentru sine„ a ţărilor bogate şi a unei lipse de finanţare, potrivit Agerpres.
Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie.
OMS, apel către statele dezvoltate
Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.
Totodată, organizația, prin intermediul directorului său, le cere statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri.
Totodată, șeful OMS le-a cerut statelor care au comandat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, să le „ofere imediat Covax, pregătit să le distribuie în mod echitabil”.
Între timp, Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.