Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat joi seară, la Digi 24, că peste 3.000 de medici de familie s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID a populației, iar în primă fază vor folosi doze de la Moderna și Johnson & Johnson.
El a precizat că s-au înscris „circa 3.080” de medici de familie, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiță a adăugat că estimările inițiale arătau o intenție de 50-55% de înscriere în program.
Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită. Mare parte dintre medicii de familie sunt implicați în centrele de vaccinare care deja funcționează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii și în centrele de vaccinare, să ai grijă și de ceilalți pacienți”, a mai spus el.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat de ce medicii de familie pot fi reticenți la început și a spus că acest lucru e de înțeles.
Nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să irosești doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă și o doză se irosește. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”, a afirmat acesta.
Întrebat ce vaccin vor folosi medicii de familie, Valeriu Gheorghiță a spus că „erau trei opțiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson și Moderna”.
Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de față să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorință foarte mare de vaccinare și îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes și să nu batem pasul pe loc”, a subliniat el.
Gheorghiță a mai spus că „este o decizie extrem de grea să renunți la un vaccin care e ușor de distribuit, care are un profil de siguranță cât se poate de bun”, vorbind despre AstraZeneca și Johnson&Johnson.
Medicul a mai spus că nu exclude ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca, dar că obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate în luna august poate fi atins, iar estimarea se bazează doar pe vaccinurile cu ARN mesager.
Valeriu Gheorghiţă a anunțat că românii se pot programa la vaccinare prin telefon, fără să se mai înscrie în platformă. În plus, la sate ar putea exista posibilitatea ca oamenii să meargă la vaccinare direct, fără programare, spune el.
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţă la Digi24 că există posibilitatea programării directe, prin telefon, la vaccinare.
Sunând la 021.414.4425, operatorul se ocupă de programare şi îl anunţă pe apelant când este programat, la ce vaccin şi unde.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, că 955 de cazuri cu tulpinile britanică, braziliană și sud-africană de COVID au fost confirmate în România. Dintre acestea, 27 de persoane au decedat.
Au fost efectuate 1.502 de secvențieri în șase laboratoare din România, până pe data de 18 aprilie, fiind confirmate 948 de cazuri cu tulpina britanică, 5 cazuri cu tulpina sud-africană și două cazuri cu tulpina braziliană.
De asemenea, au fost identificate două cazuri cu o mutație care se află în proteina Spike, unul la varianta britanică și altul la varianta braziliană.