Câți români vor să se vaccineze împotriva COVID și ce motive invocă cei care refuză? Cifrele celui mai nou studiu!
6 din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dar numai un sfert dintre români ar fi dispuși să fac acest lucru cât mai repede. Ceilalți spun că ar mai aștepta o vreme, arată un sondaj realizat de IRES.
Întrebați dacă s-ar vaccina împotriva COVID-19 atunci când vaccinul va fi disponibil, cei mai mulți români, adică 40 la sută, au răspuns, DA, dar numai în anumite condiții și au menționat că ar prefera să aștepte.
Românii și vaccinarea împotriva SARS-COV-2
Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în sistemul medical. Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).
Sursele de informare în pandemie
Numărul românilor care se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19 în România este într-o ușoară scădere, 41% în decembrie față de 48% în iulie. Televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români (79%), urmată de radio (19%) și canalele online ale autorităților (site-uri, social media), (15%), rețelele de socializare.
Nivelul de îngrijorare
70% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID-19 în România. Categoria îngrijoraților pierde 6 procente de la studiul similar realizat în luna iulie. Mai îngrijorate sunt femeile, dar și vârstnicii, se mai arată în sondajul publicat de IRES. 59% dintre români – cu 10 procente mai puțini decât în iulie – sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus. 2% spun că deja s-au infectat.
Încrederea în autorități și în măsurile luate de acestea
Scade gradul de mulțumire a românilor cu privire la măsurile luate pe perioada pandemiei de Grupul de Comunicare Strategică (-17%), Președinție (-15%), Guvern (-7%) sau autoritățile locale. În scădere față de iulie este și gradul de mulțumire cu privire la activitatea Guvernului României privind măsurile pentru protecția populației (44% în decembrie vs 48% în iulie), dar și cu privire la politicile economice (27% în decembrie vs 28% în iulie).
La sondajul realizat telefonic de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 11-14 decembrie au participat 1145 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, considerate eșantion reprezentativ.