CCR a respins sesizarea Guvernului: Legea privind acordarea de măşti populației este constituțională
Curtea Constituțională a României a respins, în ședința de miercuri, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind acordarea de măști pentru protecția cetățenilor români de virusul COVID-19, obiecție formulată de Guvernul României.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul COVID-19 este constituțională în raport cu criticile formulate”, a transmis CCR, printr-un comunicat de presă, în urma ședinței de miercuri.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.
Care au fost argumentele Guvernului
Guvernul a atacat la CCR legea care prevede acordarea a câte 30 de măști de protecție persoanelor vulnerabile, lunar, până la încheierea epidemiei de coronavirus, deoarece există o prevedere similară aprobată de Guvern, în 21 mai, prin OUG și pentru că nu există informații cu privire la impactul financiar al soluțiilor preconizate asupra bugetului consolidat.
Potrivit legii, adoptată pe 10 iunie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:
- a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
- b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de pânăla 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
- d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.