Prima pagină » Coronavirus » CDC avertizează: COVID-19 poate fi o boală de lungă durată chiar și pentru acele persoane care nu au alte probleme de sănătate

CDC avertizează: COVID-19 poate fi o boală de lungă durată chiar și pentru acele persoane care nu au alte probleme de sănătate

CDC avertizează: COVID-19 poate fi o boală de lungă durată chiar și pentru acele persoane care nu au alte probleme de sănătate

COVID-19 se poate manifesta pe o perioadă îndelungată, chiar și în rândul adulților tineri, fără probleme medicale cronice, se arată într-un raport al Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Aproximativ 35% dintre cei chestionați de agenție au declarat că încă nu și-au revenit la starea lor de sănătate obișnuită, chiar și la două-trei săptămâni după ce au fost testați pozitiv, informează CNN.

CDC a chestionat 292 de persoane testate pozitiv pentru COVID-19 și tratate în regim ambulatoriu în perioada 15 aprilie – 25 iunie. Sondajele au fost realizate la 14 până la 21 de zile după ce pacienții au fost diagnosticați pentru prima dată. Rezultatele au fost prezentate vineri, în cadrul raportului săptămânal privind morbiditatea și mortalitatea, realizat de CDC.

Dintre cei chestionați, 94% au declarat că au avut cel puțin un simptom când au fost testați prima dată. În medie, aceștia au declarat că au avut șapte din cele 17 simptome ale bolii enumerate de CDC. Oboseala a fost cel mai frecvent simptom, urmată de tuse și dureri de cap.

În cazul persoanelor care au avut simptome persistente, 43% au spus că au prezentat tuse, 35% au spus că s-au simțit obosiți, iar 29% au spus că au avut probleme de respirație.

Șaizeci și cinci la sută dintre cei chestionați au spus că și-au revenit complet între cinci și 12 zile după ce au fost diagnosticați.

Vârsta pare să aibă un rol important în recuperarea pacienților

Vârsta pare să joace un rol important în ceea ce privește perioada necesară recuperării. Un procent mai mare al persoanelor de peste 50 de ani au spus că au avut încă simptome la mai multe săptămâni după diagnosticare. Prin comparație, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, doar 26% au declarat că au avut încă simptome după câteva săptămâni. De asemenea, 32% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au spus că încă nu și-au revenit complet după câteva săptămâni.

În acest context, autorii studiului susțin că oficialii din domeniul sănătății publice ar trebui să le amintească persoanelor care nu iau COVID-19 în serios că și adulții tineri, sănătoși, care au o formă mai ușoară a bolii, pot avea simptome timp de săptămâni întregi.

Oamenii trebuie să ia măsuri de prevenție, precum spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștilor de protecție și respectarea măsurilor de distanțare fizică pentru a încetini răspândirea bolii, reamintește CDC.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele