Ce ar însemna pentru România introducerea pașaportului de vaccinare: „Trebuie privit ca o facilitate, astfel se intră în carantină” (EXCLUSIV)
Autorităţile europene vor să pună în circulație așa-numitul paşaport verde, un certificat sanitar, înaintea vacanţei de vară, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE. Documentul va conține informațiile posesorului legate de COVID-19: dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală și dacă a făcut un test care este negativ.
Pașaportul de vaccinare: necesitate sau discriminare?
Pașaportul-verde nu implică numai vaccinarea, iar lucrul acesta nu se înțelege. Este practic o adeverință electronică care implică vaccinarea, ori testul PCR negativ, ori testul anticorpi pentru cei care au trecut prin boală și s-au imunizat. S-a înțeles de multe ori că va fi obligativitate doar pe bază de vaccin. În niciun caz. Dacă ar fi obligativitate doar pe bază de vaccin ar fi o discriminare pentru că mulți nu apucă să se vaccinez. În al doilea rând, unele persoane nu vor să se vaccineze și nu îi poți obliga. Lumea trebuie să înțeleagă că majoritatea țărilor nu se va putea circula liber în majoritatea țărilor fără să prezenți o dovadă a faptului că nu ai COVID-19. Din păcate, trebuie privit ca o facilitate, astfel se intră în carantină”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism și specialist de comunicare la ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) pentru GÂNDUL.RO.
Pașaportul verde: „Nu este o discriminare, ci o facilitate”
Certificatul verde digital, propus miercuri, de Comisia Europeană pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță va lua în considerare cele patru vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în UE (cele ale Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson), însă„statele membre pot decide să extindă și la cei care călătoresc în UE și care au imunizați cu un alt vaccin”.
„Cu acest pașaport vor fi evitate falsurile deoarece este scanat codul QR. Va fi o aplicație similară unui card de sănătate. Nu este o discriminare, ci o facilitate. Anul viitor cel mai probabil se va renunța la acest pașaport, atunci când vor fi imunizați 70-80%. Nimeni din industria turismului nu își dorește ca acest pașaport să fie ani de zile, dar este o soluție pentru a facilita călătoriile în această vară. Anul trecut au fost turiști care și-au făcut testul PCR pentru a călători, test ce implică și el o adeverință. Adeverința aceea este tot un fel de pașaport. Oamenii nu trebuie să se sperie de acest lucru. Sunt țări care nu te primesc dacă nu ai vaccin anti-febra galbenă în Africa și America Latină și acest lucru este implementat de zeci de ani de zile”, mai spune Traian Bădulescu.