Ce au descoperit cercetătorii despre coronavirus. Se întâmplă doar cu 30% dintre cei infectați
Cercetătorii din Coreea de Sud au descoperit că aproximativ 30% dintre cei infectați nu dezvoltă niciodată simptome, dar probabil că au răspândit virusul.
Majoritatea dovezilor pentru răspândirea asimptomatică s-au bazat pe observație (o persoană fără simptome, totuși, le-a îmbolnăvit pe altele) sau pe eliminare (oamenii s-au îmbolnăvit, dar nu ar fi avut contact cu persoane simptomatice).
Un nou studiu efectuat în Coreea de Sud, publicat joi în JAMA Internal Medicine, oferă dovezi mai clare că persoanele asimptomatice poartă o cantitate la fel de mare de virus în nas, gât și plămâni ca și cei cu simptome și pentru aproximativ aceeași perioadă, potrivit NYT.
„Sunt date importante, asta este sigur. Și confirmă ceea ce am bănuit de multă vreme – cazurile asimptomatice pot transmite infecția”, a declarat Benjamin Cowling, un epidemiolog de la Universitatea din Hong Kong, care nu a fost implicat în cercetare.
Discuțiile despre răspândirea provocată de asimptomatici au pornit de la confuzia cu privire la persoanele care sunt „presimptomatice” – ceea ce înseamnă că în cele din urmă devin vizibile bolnave – față de cei cu adevărat asimptomatici, care par a fi sănătoși în toată perioada în care au infecția.
Persoanele asimptomatice, pericol în răspândirea COVID-19
Noul studiu este printre primele care distinge în mod clar între aceste două grupuri.
„A existat această întrebare aproximativ din ianuarie, de când au început să vină date din China, despre persoane asimptomatice sau presimptomatice. Momentan nu avem niciun indiciu despre rolul jucat de persoanele asimptomatice în transmiterea bolii”, a declarat Jason Kindrachuk, un virolog la Universitatea din Manitoba, care nu a fost implicat în cercetare.
În cadrul noului studiu a fost măsurat materialul genetic al virusului la pacienți; cercetătorii nu analizat modul în care virusul s-a transmis sau s-a multiplicat. Cu toate acestea, experții au declarat că rezultatele sugerează că persoanele asimptomatice pot transmite virusul fără să își dea seama.
„Persoanele asimptomatice sunt diferite de populația simptomatică” în ceea ce privește cantitatea de virus pe care o au în organism, a declarat Marta Gaglia, un medic virolog de la Universitatea Tufts din Massachusetts, care nu a fost implicată în cercetare. „Nu există niciun motiv pentru a crede a priori că aceste persoane ar transmite altfel virusul”, a mai punctat aceasta.
Doctorul Cowling s-a arăta mai circumspect. Deoarece oamenii asimptomatici nu tusesc și nu strănută, este posibil ca aceștia ar putea să transmită o cantitate mai mică de virus prin aerosoli.
Pe de altă parte, doctorul Gaglia a punctat faptul că persoanele care se simt rău tind să se izolezse, în timp ce asimptomaticii care nu știu că poartă boala pot continua să-și desfășoare activitatea, îmbolnăvindu-i pe alții pe parcurs.
Simpmaticii și asimptomaticii poartă aceeași cantitate de virus
Echipa sud-coreeană a analizat probele prelevate între 6 și 26 martie de la 193 de persoane simptomatice și 110 persoane asimptomatice izolate la un centru de tratament comunitar din Cheonan. Dintre pacienții inițial asimptomatici, 89 – aproximativ 30% din total – au părut a fi sănătoși pe tot parcursul timpului, în timp ce 21 au prezentat simptome.
Participanții erau în mare parte tineri, cu o vârstă medie de doar 25 de ani.
„Adevărata forță a studiului este că a fost implicat un număr foarte mare de pacienți și că i-au monitorizat foarte bine. Când vorbesc despre pacienți asimptomatici, ei știu cu adevărat că acestea au fost într-adevăr asimptomatice”, a declarat doctorul Gaglia.
„Ambele grupuri au avut cantități similare de virus pe parcursul perioadei în care au fost infectați”, a precizat doctorul. Kindrachuk. Persoanele asimptomatice au avut rezultate negative la testele de coronavirus cel mai devreme: în jurul zilei 17, în comparație cu ziua 19 sau 20 în cazul celor cu simptome.
30 % dintre persoanele infectate nu dezvoltă niciodată simptome
Studiul estimează că 30 % dintre persoanele infectate nu dezvoltă niciodată simptome, acest fapt fiind confirmat și de alte studii. Într-un interviu televizat, miercuri, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a precizat că ar fi vorba de 40% din persoanele infectate.
„Vestea bună despre Covid-19 este că aproximativ 40% din populație nu prezintă simptome atunci când se infectează. Deși probabil nu veți avea simptome, propagați focarul, ceea ce înseamnă că veți infecta pe cineva, care va infecta pe cineva, fapt care va avea o consecință serioasă”, a explicat acesta.