Ce măști sunt recomandate împotriva COVID-19 și care sunt de evitat. Anunțul Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății recomandă patru tipuri de măști eficiente împotriva răspândirii SARS-CoV-2 și îi îndeamnă pe cetățenii să nu folosească un anumit tip de mască întrucât s-a dovedit a fi ineficient împotriva virusului.
Ministerul Sănătății anunță că măștile de protecție cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus.
„Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane”, explică sursa citată.
Ce măști de protecție sunt recomandate împotriva răspândirii SARS-CoV-2
Tipurile de măști recomandate sunt:
- Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;
- Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;
- Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;
- Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule.
Studiu CDC: Două măști de protecție purtate una peste alta oferă mai multă protecție împotriva SARS-CoV-2
Cercetătorii din SUA au descoperit că două măști, purtate una peste cealaltă, sunt mai eficiente decât una singură în încetinirea răspândirii coronavirusului. Însă oficialii din Sănătate nu au recomandat în mod oficial purtarea a două măști.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat miercuri, 10 februarie, rezultatele unui experiment de laborator. În cadrul experimentului s-au folosit două capete artificiale situate la 6 metri unul de altul. Oamenii de știință au vrut să verifice câte particule de dimensiunea coronavirusului care ies din unul dintre capete de unul sunt inhalate de celălalt.
Cercetătorii au descoperit că purtarea unei măști – chirurgicale sau de pânză – a blocat aproximativ 40% din particulele care veneau spre capul care respira. Când o mască de pânză a fost purtată deasupra unei măști chirurgicale, aproximativ 80% din particule nu au pătruns dincolo de măști.
Când capul care „respira” și cel care „insipira” au purtat câte două măști de protecție, mai mult de 95% din particule au fost blocate, a declarat Dr. John Brooks de la CDC.