Prima pagină » Coronavirus » Ce persoane nu se pot programa individual în platforma de vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Ce persoane nu se pot programa individual în platforma de vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Ce persoane nu se pot programa individual în platforma de vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță
Etapa a doua a vaccinării anti-COVID a debutat în România cu o avalanșă de cereri. Peste 305.000 persoane s-au programat la imunizare doar în prima zi de înscrieri. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că de luni se deschid alte centre de vaccinare în țară.

Gheorghiță: „Am reușit să rezolvăm acest inconvenient al sistemului”

Această validare a persoanelor cu boli cronice se face prin consultarea bazei de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Persoanele care nu sunt recunoscute prin intermediul acestei baze de date este nevoie să fie programate prin medicul de familie sau medicul curant. Dumnealor își fac cont și pot să adauge beneficiarii și îi validează ca fiind cu boală cronică. Dacă persoana respectivă nu are acces la medicul de familie au medicul curant, am realizat la nivelul serviciului de call center posibilitatea ca aceste persoane să se înscrie și ulterior, la centrul de vaccinare, să prezinte o scrisoare medicală sau un bilet de ieșire din spital care să ateste că are acea boală cronică. Practic, am reușit să rezolvăm acest inconvenient al sistemului, care afectează un procent mic de persoane, care nu se regăsesc în baza de date”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Știrile PRO TV.

Ce persoane nu se pot programa individual în platorma de vaccinare

„Vă pot da un exemplu foarte simplu: persoanele care suferă de obezitate nu se regăsesc în această bază de date, dar există această posibilitate să fie validate prin intermediul medicului de familie au prin serviciul de call center. Medicii de familie nu sunt obligați să facă aceste rezervări, vorbim de un demers de solidaritate la nivel național”, a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Ghorghiță, a vorbit și despre procedura de vaccinare. în cazul cadrelor didactice

În cazul persoanelor care deservesc activități esențiale, modalitatea de înscriere este următoarea: angajatorul, administratorul acelei unități își face contul de persoană juridică și adaugă beneficiarii, practice validează angajații. De aici, angajatorul poate să continue programarea până la alocarea zilei și a centrului de vaccinare pentru fiecare angajat în parte sau, din acel punct, angajatul se regăsește prin CNP și ulterior își introduce numărul de telefon și codul de siguranță care va fi transmis prin SMS și își face singur programarea la centrul de vaccinare și ziua în care dorește”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, din moment ce autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor pe 8 februarie

„Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult.Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a declarat Andreea Moldovan la Știrile PRO TV.

 

Autor