Ce restricții vor fi în vigoare în perioada minivacanţei de Paşte

Ce restricții vor fi în vigoare în perioada minivacanţei de Paşte
Restricții de Paște / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 30/04/2021, 17:22
Actualizat: 30/04/2021, 17:24

La fel ca în 2020, și sărbătorile pascale din acest an se suprapun cu o serie de restricții impuse de autorități. Diferența faţă de anul trecut este că enoriașii, respectiv cei care vor dori să se bucure de aceste zile libere o vor putea face cu mai puţine restricţii

Care sunt regulile și restricțiile în vigoare

Și în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale și a minivacanței de 1 mai, românii vor trebui să respecte mai multe restricții. Site-ul avocat.net a făcut o listă cu regulile care trebuie respectate în aceste zile:

1. Circulaţia persoanelor în afara locuinţei va fi permisă în intervalul 20:00-05:00în perioada 1-2 mai, indiferent de rata de infectare din localitate, pentru a permite participarea credincioşilor la slujba religioasă de Înviere. Totuşi, persoanele care se află în izolare sau carantină nu au voie să părăsească locuinţa, aceştia fiind chiar vizaţi de controale ale Jandarmeriei Române în această perioadă, în special cei care s-au întors din state aflate pe lista galbenă din punct de vedere epidemiologic. Amenda pentru nerespectarea izolării sau carantinei este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.

Menţionăm că în celelalte zile în afara Nopţii de Înviere, circulaţia în toate localităţilor este interzisă în intervalul 22:00-05:00, dacă nu este realizată în scopuri profesionale, de asigurare a asistenţei medicale sau pentru achiziţia de medicamente, pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi.

În localităţile unde rata de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 4, dar mai mică de 7,5 la mia de locuitori, deplasarea cetăţenilor este interzisă este în intervalul orar 20:00-05:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în restul săptămânii carantina de noapte începe la ora 22:00. Excepţiile de la aceste restricţii se aplică în condiţiile menţionate anterior.

În localităţile cu o rată de infectare de peste 7,5, circulaţia persoanelor este interzisă toată săptămână în intervalul 20:00-05:00.

2. Petrecerile sunt interzise, la nivel naţional, chiar dacă au loc în spaţii închise sau deschise. Cluburi, discotecile şi barurile sunt închise la nivel naţional.

3. Terasele restaurantelor sau cafenelele sunt deschise în funcţie de rata de infectare de la nivelul fiecărei localităţi. În cazul zonelor cu o rată de infectare de peste 4 la mia de locuitori, dar până în 7,5, aceşti operatori pot funcţiona în intervalul 05:00-18:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În rest, acestea sunt deschise până la ora 20:00. În localităţile cu incidenţă de peste 7,5‰, aceşti operatori îşi opresc activitatea la ora 18:00, în toate zilele săptămânii. În localităţile cu o rată de incidenţă de sub 4 la mia de locuitori, terasele şi cafenele pot fi deschise până la ora 22:00, când începe carantina de noapte.

Restaurantele şi cafenelele din cadrul unităţilor de cazare deservesc doar clienţii care sunt cazaţi acolo, nu şi pe cei din exterior.

4. Capacitatea de cazare a hotelurilor de pe litoral şi de la munte este limitată la 70%.

5. Obligativitatea purtării măştii, astfel încât să acopere, în acelaşi timp, nasul şi gura, atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise, înclus în lăcaşurile de cult. Află care sunt excepţiile de la purtare măştii în acest articol.

6. Este interzisă formarea de grupuri mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor de Interne au declarat, joi, că acţiunile din această perioada a poliţiştilor, jandarmilor şi forţelor de păstrare a liniştii publice vor viza şi respectarea acestei restricţii, mai ales în jurul lăcaşurilor de cult, pentru fluidizarea trecerii, chiar şi în staţiunile de pe litoral şi de la munte. Amenda pentru nerespectarea acestei obligativităţi este cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.

7. Circulaţia persoanelor într-o localitate carantinată este permisă doar pentru tranzitare. Celor care nu au domiciliul sau un loc de muncă într-o localitate în care a fost instituită carantina zonală le este interzis să oprească aici. Cei care tranzitează o astfel de zonă pot opri doar pentru a efectua operaţiuni de întreţinere a vehiculului sau pentru a se îngriji de un copil sau un membru al familiei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Cine sunt pensionarii care iau 1.800 lei în plus la pensie în decembrie. Ministrul Muncii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
UE a dat ordin. România schimbă legea pentru toți șoferii. Ce primesc proprietarii auto
Încălțămintea din piele are un secret. Metodă simplă pentru curățare
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Atahualpa, ultimul împărat incaș