Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, bazat pe un model matematic, arată că doar vaccinarea singură a persoanelor adulte, fără alte măsuri, nu va opri total răspândirea COVID-19. Totodată, modelul arată că inclusiv o relaxare uşoară a restricţiilor, dacă este făcută abrupt, va duce la valuri mari de infectări.
Analiza, efectuată înaintea cunoaşterii primelor date ale vaccinării, a modelat interacţiunea dintre procesul de imunizare şi diferitele scenarii de relaxare a măsurilor de control, pentru a estima astfel rata de reproducere R (câte persoane infectează la rândul ei o persoană infectată), decesele şi spitalizările asociate COVID-19 în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2024.
Rezultatele publicate de The Lancet Infectious Diseases arată că este puțin probabil ca vaccinarea tuturor adulţilor să conducă la imunitatea de grup şi la oprirea completă a răspândirii virusului. Aceștia spun că măsurile de protecţie sunt esenţiale pentru diminuarea unor viitoare valuri epidemice.
Modelul matematic folosit de specialiștii din UK nu ia însă în calcul apariţia unor noi variante ale coronavirusului împotriva cărora vaccinurile ar putea oferi o protecţie mai redusă, dar nici diminuarea gradului de imunizare împotriva COVID-19 a populaţiei vaccinate odată cu trecerea timpului.
Modelul nostru sugerează că este puţin probabil ca desfăşurarea vaccinării în rândul adulţilor să oprească total înmulţirea cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie”, spune cercetătorul Matt Keeling, de la Universitatea Warwick. ”O relaxare bruscă şi timpurie a restricţiilor va provoca probabil un mare val de infecţii, în timp ce o relaxare graduală a măsurilor pe parcursul mai multor luni ar putea diminua vârful unor viitoare valuri” epidemice, mai notează acesta.
Printre alte date, modelul folosit a plecat de la premisa că eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor simptomatice de COVID-19 este de 88%, pe baza testelor de fază a treia ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca.
Rezultatele studiului sugerează că, deşi imunizarea poate reduce substanţial indicele R, ea ar putea să nu fie de ajuns pentru a aduce acest parametru sub 1 (o persoana infectată să infecteze în medie mai puţin de o persoană) fără alte măsuri de control.
Cu toată că vaccinarea diminuează considerabil numărul deceselor pe ansamblu, studiul semnalează că inclusiv unele persoane vaccinate ar putea deceda în urma COVID-19, în măsura în care vaccinurile nu oferă o protecţie de 100%. Totodată, aceștia spun că protecţia oferită de vaccinuri împotriva formelor grave ale bolii va reduce spitalizările şi decesele.