Prima pagină » Coronavirus » Ce scoate la iveală un raport al OMS: Coronavirusul provine de la animale, nu dintr-un laborator

Ce scoate la iveală un raport al OMS: Coronavirusul provine de la animale, nu dintr-un laborator

Ce scoate la iveală un raport al OMS: Coronavirusul provine de la animale, nu dintr-un laborator

Virusul care a făcut ravagii în lume, SARS-COV-2, provine de la animale, iar răspândirea lui a început cu cel mult o lună sau două înainte de a fi descoperit, în decembrie 2019, arată datele unui proiect de raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de jurnaliștii de la CNN.

OMS va lansa marți raportul final privind investigația sa asupra originilor coronavirusului, însă o versiune preliminară a raportului, obținută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul  COVID-19 se răspândea înainte de sfârșitul anului 2019.

SARS-CoV2 s-a transmis la oameni de la un animal

Raportul se bazează pe patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai plauzibil este prin intermediul unei gazde intermediare, cel mai probabil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.

Cu toate acestea, ancheta nu a scos la iveală ce animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – și pe care ar fi putut să-l transmită unui om: „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută”,relevă documentul OMS.

A doua ipoteză a provenienței SARS-COV-2

Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Raportul arată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate și, cel mai puțin probabil, o eliberare accidentală de laborator.

Cu toate acestea, testarea genomică a virusului arată că acesta nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis natural de animale – la fel ca și în cazul virusului SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit.

Ce rol a avut piața din Wuhan

Rolul pieței Huanan din Wuhan rămâne neclar. Cu toate că este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei, dar că mulțimile care au circulat în piață ar fi putut amplifica răspândirea virusului.

Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piața Huanan, dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte piețe, iar unele nu au fost asociate cu nici o piață, ceea ce ar putea sugera că piața Huanan nu a fost sursa inițială a epidemiei”, a adăugat raportul.

Astfel, raportul conchide că: „Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței Huanan în originea epidemiei sau la modul în care infecția a fost introdusă pe piață”. Totodată, animalele precum nurca și iepurii sunt susceptibile a transmite virusul.

Studiul a fost efectuat pe o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.Totodată, raportul OMS sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme, ca posibile surse ale virusului: „Deși cele mai apropiate virusuri înrudite au fost găsite la lilieci, distanța evolutivă dintre acestea și SARS-CoV-2 este estimată la câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”, se arată în raport.

Raportul a fost redactat de o echipă internațională comună formată din 17 specialiști chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Organizația Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a participat în calitate de observator.

Autor