Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a anunțat ce se întâmplat dacă o persoană se infectează cu coronavirus între cele două doze de vaccin anti-COVID.
Cunoscutul medic a precizat, totodată, și dacă ultima doză ar trebui amânată în cazul persoanelor care contractează virusul după primul vaccin.
“Dacă persoana respectivă are şi o formă simptomatică, se ştie clar că simptomatologia presupune amânarea vaccinării. Dar atenţie, dacă acea persoană are o formă de boală ASIMPTOMATICĂ, din datele pe care le avem nu reiese că ar fi vreo problemă. Dacă la rapel nu ai simptome, nu e o contraindicaţie”, a precizat Dr. Adrian Marinescu, potrivit dcnews.ro.
Adrian Marinescu a precizat că medicii ar trebui primii vaccinați, România luând, în opinia lui, decizia corectă. Reamintim că în Europa s-a început cu cei vulnerabili și cu probleme grave de sănătate.
“Eu cred că personalul medical trebuie să fie primul vaccinat, dintr-un considerent foarte simplu. Dacă personalul medical este bolnav, nu are cine să ne trateze, inclusiv pe cei vulnerabili. Mai ales că noi avem prea puţine cadre medicale, inclusiv în prima linie. Dar asta nu înseamnă că nu putem să îi vaccinăm şi pe cei vulnerabili foarte repede. Trebuie doar să avem o capacitate suficientă de a vaccina într-un timp scurt, pentru că doze avem”, a mai spus medicul.
Medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală trage un semnal de alarmă, fiind îngrijorat de faptul că informarea cetățenilor din mediul rural cu privire la vaccinul anti-COVID este aproape inexistentă.
“Nu putem face altceva decât să transmitem mesaje şi în rural, mesaje cât se poate de clare. Se fac şi aceste campanii televizate, trebuie continuat. Puterea exemplului va conta foarte mult. Sunt milioane de oameni vaccinaţi în toată lumea deja, s-a văzut că efectele adverse au fost minime. Probabil că de la puterea exemplului, vor realiza şi ceilalţi că nu se întâmplă nimic. Cred că e greu să facem campanii din poartă în poartă. Televiziunile ajung peste tot, pot fi mesaje generale şi pe radio. Medicii de familie au un rol important în comunitate, dar aici joacă un rol şi preoţii şi restul autorităţilor dintr-un sat, dintr-o comună„, a subliniat Dr. Adrian Marinescu.