Prima pagină » Coronavirus » Ce spune Valeriu Gheorghiță despre retragerea vaccinului AstraZeneca: „Se poate ajunge în orice scenariu”

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre retragerea vaccinului AstraZeneca: „Se poate ajunge în orice scenariu”

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, spune că România așteaptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în ceea ce privește vaccinarea cu serul  de la AstraZeneca.

Marți, Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la EMA, a declarat într-un interviu pentru italienii de la Il Messagero că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze apărute la persoanele imunizate cu serul companiei anglo-suedeze.

Gheorghiță: „Așteptăm recomandările EMA”

„Încă nu este finalizată ședința Comitetului de farmacovigilență. În urma acestei ședințe vor fi transmise recomandările clare ale EMA, ne așteptăm să se facă recomandări clare poate pentru un anumit tip de persoane. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării punerii pe piață a acestui vaccin. Foarte probabil, vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului. Noi sperăm să se facă aceste recomandări și să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este cât se poate de clar: așteptăm recomandările EMA”, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Se poate ajunge în orice scenariu”

În funcție de recomandările EMA, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, subliniind că „ se poate ajunge în orice scenariu”.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, România are suficiente doze doar de la Pfizer care să poată asigura vaccinarea a peste 10 milioane de persoane până în toamnă.

La nivel european, a fost impusă o limită de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Chiar și România știm că a avut această limită de vârstă. De aceea, majoritatea persoanelor vaccinate au fost relativ tinere. Această asociere între persoane tinere și apariția evenimentelor de tromboză este posibil să fie doar întâmplătoare, pentru că acestea au fost persoanele majoritar vaccinate Au mai fost semnale că persoanele de sex feminin sunt mai frecvent afectate, însă datele cumulate la nivel european analizează și acest aspect”, a mai explicat Valeriu Gorghiță.

Un oficial EMA vorbește de existența unei ”legături”  între serul AstraZeneca și cazurile de tromboză observate după administrarea acestuia, într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero:

În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă„, spune Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)

Autor