Specialiștii de la „Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balț” din capitală au întocmit un protocol specific pentru pacienții bolnavi de coroanvirus, în care sunt detaliate diferite scheme de tratament, precum și ce reguli trebuie să urmeze aceștia după ce sunt externați.
În document sunt explicate și detaliate următoarele: protocolul terapeutic pentru adulți, asimptomatici sau simptomatici, protocolul terapeutic pentru copii, asiptomatici sau simptomatici, clasificare clinică pentru adulți și copii pe cazuri ușoare, moderate și severe, precum și schemele de tratament și analizele și investigațiile specifice (VEDEȚI DOCUMENT). De asemenea, documentul postat pe site-ul oficial al institutlui mai prevede i criteriile de infirmare COVID-19 și pe cele de externare ale unui pacient confirmat, care sunt adaptate „după chinezi”.
Cazuri ușoare: – manifestări clinice ușoare, fără pneumonie
Cazuri moderate: febră cu imagine radiologică de pneumonie
Cazuri severe:
Adulți care îndeplinesc oricare din criteriile următoare:
– FR ≥ 30 respirații/min
– pSO2 ≤93% în repaus
– PaO2/FiO2≤300 mmHg
– Rx. care arată progresia leziunilor în 24-48h cu >50%
Copii care îmdeplinesc oricare din criteriile următoare:
– Tahipnee (FR ≥ 40 respirații/min la copilul de 1-5 ani
– pSO2 ≤92% în repaus
– Respirație laborioasă, cianoză, apnee intermitentă
– Letargie sau convulsii
– Dificultăți în alimentare și semne de deshidratare
Cazuri critice, cu oricare din următoarele criterii:
– Insuficiență respiratorie și necesitatea ventilației mecanice,
– Șoc,
– Orice insuficiență de organ care necesită îngrijire în TI.
În ceea ce privește schemele de tratament, specialiștii notează faptul că „vor fi revizuite în funcție de evoluția informațiilor medicale în domeniu”. De asemenea, aceștia subliniază că „indicațiile de tratament la asimptomatici și la simptomaticii cu forme ușoare vor fi modificate, în sensul renuntării, în funcție de apariția reacțiilor adverse și de impactul acestora asupra simptomatologiei ulterioare”.
Specialiștii notează și ce alte medicamente interacționa cu cele folosite în tratarea coronavirusului, precum și ce efecte adverse au dacă sunt administrate în aceeași perioadă.
Un pacient COVID-19 confirmat cu boala ăpate fi externat doar dacă prezintă: valori normale ale temperaturii pentru mai mult de 3 zile și anifestări respiratorii ameliorate substanţial, precum și dacă imagistică pulmonară arată absorbţia semnificativă a inflamaţiei pulmonare. De asemenea, 2 teste PCR-SARS-CoV2 recoltate la interval de 24 ore trebuie să aibă rezultate negative.
– Informează medical de familie şi îi trimite datele medicale din biletul de externare,
– Îşi monitorizează starea de sănătate prin izolare la domiciliu timp de 14 zile:
– cu port de mască,
– stă in cameră bine ventilată,
– reduce contactul strâns cu membrii de familie,
– menţine igiena mâinilor
– nu părăseşte locuinţa.
Recomandări, tratamente și analize – Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București by Gandul.info on Scribd