Ce trebuie să facă o persoană care se infectează cu SARS-CoV-2 după prima doză de vaccin. Sfatul medicului Valeriu Gheorghiță

Publicat: 26 01. 2021, 19:10
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO

Medicii avertizează că riscul infectării cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze a vaccinului există, iar din acest motiv, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat ce este de făcut atunci când o persoană se află în această situație.

Astfel, specialistul spune că studiile arată că o persoană infectată după ce a primit prima doză a vaccinului trebuie să aștepte vindecarea, iar la aproximativ o lună poate face rapelul sau poate relua cu totul schema de vaccinare, informează Digi24.

„Chiar astăzi am emis o instrucţiune în acest sens. Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecţie SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună de zile se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a afirmat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiță: CDC recomandă doar rapelul în acest caz, nu reluarea schemei

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă se mai recomandă rapelul în cazul persoanelor care au făcut prima doză de vaccin și apoi s-au infectat cu SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță a explicat că Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) „nu recomandă reluarea schemei complete, doar doza de rapel”.

„În momentul de faţă, comisia ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete, repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele 6 săptămâni. La acest moment, lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze. Împreună cu compania Pfizer şi împreună cu comisia ştiinţifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puţin doza de rapel la aceste persoane”, a mai declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale

Gheorghiță a precizat, marți, într-o conferință de presă că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.