Președintele Societății Naționale de Oncologie din România (SNOMR), doctorul Dana Lucia Stănculeanu, susține faptul că persoanele care urmează un tratament bazat pe chimioterapie trebuie să discute cu mediul curant înainte de a se vaccina.
Doctorul Dana Lucia Stănculeanu a punctat în cadrul unei dezbateri organizate în parteneriat cu Colegiul Medicilor faptul că vaccinul anti-COVID-19 ar trebui făcut „înainte de tratamentul oncologic”, în cazul pacienților bolnavi de cancer.
Asta, firește, dacă pacientul nu a început respectivul tratament, a mai susținut șefa SNOMR.
„La chimioterapie, aceștia trebuie să discute cu medicul curant, discutăm de mai multe aspecte, discutăm de boala pe care o au, de tipul de chimioterapie, e importantă discuția cu medicul curant”, a declarat dr. Dana Lucia Stănculeanu.
„Dacă discutăm de pacienți care fac tratament hormonal, nu încape discuție referitoare la vaccin. Dar pentru cei care sunt în chimio sau imunoterapie, discuția e între pacient și medicul curant (…) Discutăm despre pacienți imunodeprimați, iar momentul alegerii vaccinării este foarte important, discuția devine și mai importantă”, a mai explicat medicul.
Totodată, specialistul a precizat și ce categorie a pacienților bolnavi de cancer nu trebuie să își facă vaccinul anti-COVID-19.
„Contraindicațiile absolute sunt la pacienții în fază terminală”, a declarat șefa SNOMR.
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 17 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 8.095 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 204.185 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 52 reacții comune și minore