Cea mai nouă descoperire a specialiștilor: Unele simptome COVID-19 sunt resimțite săptămâni întregi de la infectare!
Cercetătorii de la Universitatea din Geneva au realizat un studiu care arată că simptomele specifice infectării cu coronavirus se păstrează la 1 din 3 pacienți pentru o perioadă de peste șase săptămâni. Oamenii resimt oboseală, au insuficiență respiratorie și cel mai adesea își pierd gustul și mirosul.
1 din 3 pacienți au simptome specifice Covid-19 mai mult de șase săptămâni
Specialiștii au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19 și au constatat că o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii, relatează News Medical.
Cele mai întâlnite simptome au fost oboseala, insuficiența respiratorie și piererea mirosului și a gustului. De asemenea, aceștia au prezentat și simptome de tuse și dureri de cap
Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi”, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.
Universitatea din Geneva susține că următorul pas al studiului va presupune urmărirea pacienţilor şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.
Vaccinul Sinovac împotriva COVID-19, eficacitate de până la 97%
Compania farmaceutică indoneziană Bio Farma a anunţat marţi că datele preliminare rezultate din studiul clinic pe care îl desfăşoară asupra vaccinului anti-COVID, produs de compania chineză Sinovac, relevă o eficacitate de până la 97%, relatează Reuters.
„Echipa noastră care conduce studiul clinic a constatat, în termen de o lună, că datele intermediare relevă o eficacitate de până la 97%”, a declarat Iwan Setiawan, purtător de cuvânt al Bio Farma.
Bio Farma nu a furnizat date cu privire la numărul de participanţi care au fost infectaţi pe parcursul studiului clinic în care sunt implicate circa 1.600 de persoane, mai scrie Reuters.