Cel de-al patrulea val „catastrofic” al pandemiei de COVID-19 lovește România. Imaginile de coșmar din spitale au ajuns în presa internațională
Ca urmare a uneia dintre cele mai slabe campanii de vaccinare, sistemul de sănătate publică din România aproape că se prăbușește pe măsură ce cel de-al patrulea val „catastrofic” de COVID-19 se extinde, scriu jurnaliștii publicației Aljazeera, într-un material ilustrat cu mai multe fotografii de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală.
România, una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene, a înregistrat un vârf al decesele cauzate de COVID-19, în contextul instalării celui de-al patrulea val „catastrofic” al pandemiei, și are una dintre campaniile de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 cele mai slabe din Europa, relatează Aljazeera.
Jurnaliștii publicației internaționale scriu că la mai multe spitale din București și din Iași, s-au format cozi de ambulanțe care așteptau în curțiele spitalelor să se elibereze paturi, iar adesea paturile de la ATI devin disponibile după ce pacienții care le ocupau au decedat.
Publicația ilustează articolul cu fotografii din Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde a intrat săptămâna trecută și echipa Gândul, iar imaginile surprinse în saloanele și pe holurile unității sanitare sunt de-a dreptul tulburătoare.
„Dacă actualul trend cotinuă, într-una sau douăzile, sistemul de sănăttate se va probuși pentru că deja nu avem suficiente locuri pentru a trata bolnavii”, a declarat Cătălin Apostolescu, directorul Institutului „Matei Balș” din București, care are o rată de ocupare de 110%. Declarațiile erau făcute în contextul în care vineri s-a întregistrat un nou record al deceselor de la debutul pandemiei, respectiv 385 de decese în 24 de ore.
Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, România ia în considerare să transfere între 200 și 300 de bolnavi în străinătate pentru tratament, în mijlocul a ceea ce oficiali cu experienți descriu drept o „catastrofă” de sănătate, relatează Aljazeera.
Pandemia a exacerbat dificultățile sistemului de sănătătate din țară, subfinanțat și cu deficit de personal, scriu jurnaliștii, amintind de incendiul de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, unde șapte pacienți și-au perdut viața în urma incendiului produs pe secția ATI, al treilea astfel de incident în ultimul an.
Lenta campanie de vaccinare a dus la imunizara completă a doar o treime din populație.
Lucia Drăghici, o pacientă în vârstă de aproximativ 50 de ani de la „Matei Balș” care se chinuie să respire după ce s-a infectat cu COVID-19, recunoaște că încă îi este „foarte frică” să își facă vaccinul, în ciuda efectelor pe care virusul le-a avut asupra ei.
Georgică Vieru, un preot ortodox de 53 de ani, spune că a fost unul dintre cei care credeau că vaccinul nu este bun. În cele 29 de zile în spital unde s-a recuperat în urma virusului, a avut timp să se mai gândească. „După toate prin care am trecut, știu că am greșit”, a spus el, citat de publicația străină.