Nimeni nu scapă de vaccinarea obligatorie, nici măcar persoanele cu dizabilități! Astfel, pentru cei care nu se pot deplasa, statul va organiza centre mobile de vaccinare, în fapt niște caravane care vor străbate localitățile țării.
Medicul Valeriu Gheorghiţă este cel care a dezvăluit planul autorităților de vaccinare a persoanelor cu dizabilități.
Coordonator al campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță anunță că vor fi înfiinţate şi centre mobile (caravane), care ar urma să asigure imunizarea persoanelor greu deplasabile sau a celor cu dizabilităţi.
„Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin sunt aşteptate în România în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în scenariul pesimist, în lunile ianuarie-februarie. „În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem disponibile primele doze de vaccin, cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de luna ianuarie-februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul numit de președintele Klaus Iohannis la conducerea campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid a precizat că ar fi vorba despre cel puţin 2,4 milioane de doze achiziționate de la compania AstraZeneca şi, probabil, tot atâtea de la celălalt colos Big Pharma, Pfizer. „Din 1.200.000 de doze, noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranţă noi vom acoperi mai mult decât personalul medical şi tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătăţii şi domeniul asistenţei sociale şi foarte probabil vom începe şi campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – vârstnici şi cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfăşoară activităţi în infrastructura critică”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiţă.