Oamenii de știință sunt de părere că frica de ace, o fobie recunoscută oficial, ar putea fi unul dintre motivele pentru care unele persoane evită să se vaccineze. Dezvoltarea unor variante neinjectabile pentru imunizare ar fi în măsură să crească acoperirerea vaccinală a populației, scriu jurnaliștii de la Guardian, care au trecut în revistă ultimele rezultate ale studiilor și demersurile principalilor producători la nivel mondial.
Vederea unui ac care pătrunde în piele este suficientă pentru „a îngheța” un sfert dintre britanici și pentru a-i face pe aproximativ 4% dintre ei să leșine, arată estimările specialiștilor, dar sunt semne de speranță la orizont și pentru această categorie de persoane fobice, în contextul în care cercetătorii lucrează la dezvoltarea unor formule neinjectabile de vaccin anti-COVID-19, inclusiv spray nazal sau pastile/tablele, relatează The Guardian.
Frica de ace folosite în proceduri medicale (injectii, vaccinuri, branule, puncții etc.) poartă denumirea de tripanofobie și, potrivit specialiștilor, a fost recunoscută oficial ca tulburare în 1994, când a fost inclusă în editia a IV-a a Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale(DMS, realizat de Asociația Americană de Psihiatrie). Tripanofobia este o fobie specifică, categoria fiind a fobiilor de sânge/injecții/răni, potrivit unei sinteze publicată de specialiști pe site-ul sfaturimedicale.ro.
Simptome sunt tipice unei fobii specifice și în unele cazuri, nivelul anxietății este atât de ridicat, încât persoanele pot face chiar atacuri de panică. Printre acestea se numără:
Aproape toate vaccinurile de pe piață în prezent sunt injectabile, iar serurile aprobate împotriva COVID-19 sunt administrate printr-un ac. Odată introdus în corp, sistemul imunitar de obicei devzoltă un răspuns, dar oamenii de știință din Marea Britanie, dar nu numai, speră să poată controla arselanul imun al membranelor mucoase din nas, gură, plămâni și tractul digestiv, zone de obicei colonizate de viruși respiratori, inclusiv COVID-19, în mare parte pentru a alunga temerile celor care suferă de tripanofobie.
Pentru a înțelege rolul pe care această anxietate l-au putea juca în evitarea administrării vaccinului în Marea Britanie, Daniel Freeman, profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford, și colegii său au recrutat pentru un studiu peste 15.000 de adulți – un eșantion reprezentativ din punct de vedere al vârstei, genului, etniei, venitului și reședinței în rândul populației Regatului Unit. Rezultatele au arătat că la un sfert din participanți s-au manifestat simptome specifice pentru o eventuală tripanofobie.
Mai mult, persoanele din acest segment au fost de două ori mai predispuse să declare că ar amâna vaccinarea sau ar renunța pentru totdeauna la ea. Din totalul celor care au manifestat frică de ace, 10% s-au declarat puternic împotriva vaccinării anti-COVID-19.
Potrivit profesorului britanic, probabil 3 – 4% din populația adultă a Marii Britanii ar avea fobie de ace, iar prevalența este mai ridicată în rândul tinerilor adulți, deci, e posibil ca această fobie să explice mai mult gradul de refuz al vaccinului printre persoanele mai tinere, relatează The Guardian.
Această atitudine de evitare, printre alte motive, a dus la amplificarea eforturilor de dezvoltare a unor vaccinuri împotriva COVID-19 sub forma de vapori inhalați, pastile, picături adminsitrate oral sau spray-uri nazale,
Doctorul Stephen Gruffin, un virusolog la Universitatea Leeds, a declarat că este întrebat în mod constant de către cadrele medicale când vor fi fisponibile formule neinjectabile ale vaccinurilor anti-Covid, nu doar pentru pacienți, ci și pentru că sunt mulți membri ai personalului cu fobie de ace.
Vaccinurile neinjectabile ar putea „schimba jocul” din mai multe motive. Formulele care pot fi ținute la temperatura camerei ar putea fi un avantaj pentru țările care nu au dispun de resursele logistice pentru a respecta cerințele actualelor vaccinuri privind depozitarea la temperaturi foarte joase. În mod crucial, atunci când ținta sunt țesuturile mucoase, se poate produce un tip de imunitate care elimină, teoretic, riscul transmiterii virusului. Actualele vaccinuri intramusculare, chiar dacă sunt eficiente în prevenirea formelor severe de boală și deceselor, nu pot opri total transmiterea.
Totuși, au fost și sincope în dezvoltarea vaccinurilor neinjectabile, scrie The Guardian – de exempli un spray nasal existent pentu un vaccnin antigripal s-a dovedit foarte eficient la copiii mici, dar mai puțin la adulți. Iar în luna iunie, compania americană de biotehnologie Altimmune a abandonat proiectul pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 intranazal, spunând că a generat răspunsuri imune mai slabe decât cele așteptate la prima etapă a testărilor.
În prezent sunt în derulare multe cercetări în faz eincipiente pentru a dezvolta un vaccin neinjectabil împotriva SARS-CoV-2. O formulă bazată pe aerosoli este în dezoltare la Oxford/Astrazeneca, iar compania chineză de biotehnologie CanSino Biologics a demarat recent dezvoltarea uni vaccin ce poate fi inhalat. Printre cei care se axează pe formule tip spray nazal se numără și o echipă de la Universitatea Lancaster, care este așteptată să prezinte în curând rezultatele testelor pe animale, precum și compania din SUA Cadogenix și, din India, Bharat Biotech. Producătorii de medicamente au în vedere, de asemene, alternative de administrat pe cale orală, precum compania Vaxart, cu sediul la San Francisco, care a finalizat un prim studiu pe oameni pentru pastilele sale.