Cercetător român în Franța: „În România, spitalul este considerat o antecameră a morţii” / Din cauza pandemiei vor fi mai multe decese cauzate de cancer!
Gabriel Ichim, cercetător român în Franța, este de părere că în România spitalul este văzut ca o anticameră a morții. Însă nu știința ar fi de vină în opinia acestuia. Specialistul consideră că sfera politică este cauza.
Gabriel Ichim, în vârstă de 36 de ani, este doctor în Biologie moleculară și celulară. Specialistul conduce o echipă de cercetare pentru descoperirea de terapii de cancer.
Cercetătorul român este de părere că în itmpul pandemiei de coronavirus celelalte afecțiuni au rămas în plan secund. Mulți bolnavi nu au mai mers la tratament din cauza fricii de a contacta virusul SARS-CoV-2.
Cercetător român în Franța: Din cauza pandemiei vor fi mai multe decese cauzate de cancer!
„Aici a intervenit şi frica pacienţilor de a mai veni la spital, frica de a se infecta – ceea ce a avut repercusiuni asupra depistării şi asupra tratamentului, pe de o parte. Pe de altă parte, operaţiile au fost amânate pentru câteva luni. Consecinţa se va vedea în 2-3 ani când va fi o accentuare a deceselor cauzate de cancer. Este încă o consecinţă neluată în calcul din cauza Covid şi o consecinţă a lipsei de pregătire a sistemului sanitar, ca şi lipsa de investiţii financiare”, a explicat specialistul pentru adevarul.ro.
De asemenea, acesta a vorbit și despre frica românilor de a merge în spital. În opinia acestuia, teama se trage din cauza sferei politice.
Gabriel Ichim: Spitalul este considerat o antecameră a morţii în România
„Dacă în România, spitalul este considerat o antecameră a morţii, ştiinţa nu are nici o vină aici. În acest caz, cauza trebuie căutată în sfera politică. Ştiinţa, ca spitalele, reprezintă o victimă, nu o cauză. Românii nu mai au încredere în spitale, mai ales în cele din ţară, din cauza zecilor de ani de sub-investire financiară în echiparea spitalelor, ceea ce a dus la un exod al forţei de muncă specializate. O astfel de situaţie nu se întâmplă în majoritatea ţărilor civilizate. Într-adevăr, COVID-19 ne-a luat prin surprindere – în unele ţări, în spitale nu au fost îndeajuns de multe sisteme de intubare (cazul Italiei) la începutul crizei şi doctorii au trebuit să facă decizii dure, pe cine să intubeze şi pe cine nu. Dar în Occident, situaţia a fost în general sub control”, a susținut gabriel Ichim.