Prima pagină » Coronavirus » Cercetătorii au identificat noi probleme de sănătate cu care se pot confrunta persoanele vindecate de COVID-19

Cercetătorii au identificat noi probleme de sănătate cu care se pot confrunta persoanele vindecate de COVID-19

Cercetătorii au identificat noi probleme de sănătate cu care se pot confrunta persoanele vindecate de COVID-19

Oamenii de știință au identificat noi probleme cu care se pot confrunta persoanele care au avut COVID-19 chiar și la câteva săptămâni de la vindecare.

Printre acestea se numără dificultățile de concentrare, durerile musculare și cele articulare, dar și dificultățile de respirație, potrivit unui material publicat în revista Science.

Athena Akrami, în vârstă de 38 de ani, s-a îmbolnăvit de COVID-19 în luna martie.

Primele simptome au fost cele clasice: febră și tuse, urmată de dificultăți de respirație, dureri în piept și oboseală pronunțată. Timp de mai multe săptămâni, ea s-a tratat acasă. Dar în loc să treacă treptat, simptomele au fost prezente în continuare. Astfel, deși s-a îmbolnăvit în martie, abia de trei săptămâni femeia nu mai are febră.

Lista simptomelor care persistă după vindecarea de COVID-19 este mai lungă și mai variată decât și-ar fi putut imagina majoritatea medicilor. Printre problemele identificate se numără oboseala, tulburări ale ritmului cardiac, probleme de respirație, dureri articulare, probleme de concentrare, pierderea de lungă durată a simțului mirosului și afectări cardiace, pulmonare, renale și cerebrale.

În unele cazuri, aceste simptome persistă și la două luni de la vindecare

Probabilitatea ca un pacient să dezvolte simptome persistente este greu de precizat, deoarece studii diferite urmăresc rezultate diferite și urmăresc pacienții perioade diferite de timp. Un studiu realizat în Italia arată că 87% din pacienții internați pentru COVID-19 incluși în cercetare se confruntau cu astfel de probleme la două luni de la vindecare.

Michael Marks, specialist în boli infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care realizează un studiu despre persoanele vindecate, spune că nu este foarte surprins de aceste concluzii.

„Ne confruntăm cu o epidemie provocată de o boală gravă. Deci, în consecință, ar putea urma o epidemie de boli cronice”, spune Marks.

Cercetătorii notează și că aceste simptome au apărut atât la persoanele care au avut forme ușoare de COVID-19, cât și forme mai severe ale bolii.

COVID-19 se poate manifesta pe o perioadă îndelungată, chiar și în rândul adulților tineri, fără probleme medicale cronice, se arată într-un raport al Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), publicat recent.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele