Prima pagină » Coronavirus » Cercetătorii spanioli au inventat nanomaterialul care elimină noul coronavirus! Cuprul are cel mai important rol

Cercetătorii spanioli au inventat nanomaterialul care elimină noul coronavirus! Cuprul are cel mai important rol

Cercetătorii spanioli au inventat nanomaterialul care elimină noul coronavirus! Cuprul are cel mai important rol

Cercetătorii spanioli au inventat nanomaterialul care elimină noul coronavirus! Specialiștii Consiliului Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC) au reuşit să creeze un nanomaterial capabil să elimine coronavirusul şi care în același timp poate fi utilizat la măştile chirugicale sau la alte articole de protecţie.

Conform presei iberice, acest nanomaterial este format din nanoparticule de cupru care inhibă proteinele coronavirusului SARS-CoV-2 şi îi blochează răspândirea.

Nanomaterialul poate fi aplicat și pe măștile de protecție

De asemenea, acest nanomaterial poate fi aplicat ca strat de acoperire a măştilor de protecție, a ţesăturilor pentru articole de uz spitalicesc, la acoperirea suprafeţelor de contact (precum balustrade) sau la barele de susţinere din mijloacele de transport public.

Cercetătorul José Miguel Palomo, profesorul care a condus echipa, susține că el și colegii săi au creat o nouă tehnologie care se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane. Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra „3CLpro” (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi a proteinei spike (care îi permite să pătrundă în celulele umane).

În plus, eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului, care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material. Noul nanomaterialul poate fi aplicat cu succes şi asupra materialelor metalice (oţel sau fier) pentru acoperirea unor suprafeţe de contact.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele