Medicul și cercetătorul Cristian Jurma a explicat în cursul serii de vineri, 19 februarie, faptul că în prezent un evetual val trei al pandemiei de coronavirus în România este doar „o speculație sau o ipoteză”.
Cercetătorul Cristian Jurma a explicat într-o intervenție la B1TV faptul că și prezența tulpinii britanice de SARS-CoV-2 pe teritoriul României era doar o speculație în luna decembrie a anului trecut, dar aceasta s-a dovedit a fi adevărată în luna ianuarie, când au fost confirmate primele cazuri de infectare cu această tulpină și la noi în țară.
„Valul 3 este în acest stadiu o speculație, teoretic, sau o ipoteză, la fel cum a fost însă și prezența tulpinii britanice în decembrie, bazată pe prevalența sa în jurul Londrei și circulația românilor, care a fost confirmată în ianuarie, deci mă aștept ca această ipoteză să fie într-adevăr confirmată în luna martie, pentru că avem premisele teoretice pentru ca să se întâmple acest val trei. Avem o relaxare, avem tulpină britanică, care se dublează foarte repede și care va înlocui în cele din urmă”, a explicat cercetătorul.
De asemenea, acesta a reamintat ce impact a avut tulpina SARS-CoV-2 descoperită pentru prima dată în Marea Britanie asupra statului insular.
„Din câte am observat în dinamica din Marea Britanie, această tulpină a fost depistată la începutul valului 2 în Marea Britanie, în septembrie, dar a devenit într-adevăr prevalentă în decembrie, pe la 50% din cazurile din jurul Londrei, și atunci a provocat și acest val 3 în Marea Britanie, care a fost dublu față de cel pe care l-a avut până atunci și care a survenit pe o fază descendentă, e important de subliniat”, a mai susținut Cristian Jurma.
Totodată, specialistul a explicat faptul că, având în vedere că 27% din cazurile secvențializate până acum au fost confirmate cu tulpina britanică, „suntem în zona de predicție” că în luna martie procentul va ajunge la 50%.
„Deci tulpina aceasta va deveni majoritară, moment în care mă aștept ca această fază ascendentă rapidă să o putem detecta cu ajutorul testelor mult mai puține care se fac în România decât în Marea Britanie – dacă, bineînțeles, până atunci nu reușim să găsim o soluție să evităm acest val, pentru că singurul motiv pentru care facem aceste predicții este ca să dăm timp autorităților să ia măsurile necesare pentru a preveni o asemenea situație”, a mai explicat cerceătorul.
Ministerul Sănătății a anunțat vineri, 19 februarie, faptul că în România au fost depisate până în prezent 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului.