Cercetătorul Jurma, dezvăluiri esențiale despre noua tulpină de COVID-19: „Cu siguranță a ajuns și în România. Este mai infecțioasă și se răspândește mai repede” (EXCLUSIV)

Cercetătorul Jurma, dezvăluiri esențiale despre noua tulpină de COVID-19: „Cu siguranță a ajuns și în România. Este mai infecțioasă și se răspândește mai repede” (EXCLUSIV)
Cercetătorul Jurma, dezvăluiri esențiale despre noua tulpină de COVID-19: „Cu siguranță a ajuns și în România”. Sursă foto: Octtavian Jurma Facebook
Publicat: 22/12/2020, 12:07
Actualizat: 22/12/2020, 16:51

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a precizat că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a ajuns și în România: „Dacă noua tulpină e detectată în Australia care este atât de departe și unde se testează anticipativ, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România”. Cât privește vaccinul anti-COVID, medicul spune că serul rămâne cea mai sigură opțiune împotriva COVID-19.

Dacă noua tulpină este detectată în Australia care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România. Doar că noi nu o putem detecta. Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm. Iar prin politica actuală cu scăderea numărului de teste și de minimizare a infecției este foarte puțin probabil să detecăm. Am pierdut controlul epidemiologic, și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, explică epidemiologul Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

Un al treilea val de coronavirus

Epidemiologul spune că noua mutație se răspândește mai repede, iar alături de relaxarea măsurilor, valul trei ar putea veni cu cifre mai mari.

„Este o mutație care are loc pe proteina Spike și îi permite virusului să se lege de acești receptori specifici care îl internalizează și îi permite să fie integrat în ADN-ul celular și să fie multiplicat de către celulă. Aceste tulpini de virus rezistente la masuri de restrictie pot fi selectate prin masuri partiale si incorect respectate la fel cum se selctează tulpinele de bacterii rezistente la antibiotice printr-un tratament parțial si incorect respectat. Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede. Pe curba din România rezultatul îl vom vedea cumulat cu măsurile de relaxare pe care le-am luat în această perioadă, cât și cumulat cu venirea românilor acasă de sărbători. Cu toate acestea laolaltă, am putea avea un val trei, exact așa cum ne temeam, mai mare decât valul doi, cu cifre mai mari”, afirmă cercetătorul Jurma.

Nouta tulpină, cu 70% mai contagioasă

Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficienta pentru a produce cresteri accelerate cum se observa deja in Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav. Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, explică medicul Octavian Jurma.

Vaccinul, prima opțiune împotriva SARS-COV-2

Noua mutație descoperită nu afectează  însă efectul vaccinului anti-COVID, spune epidemiologul Jurma, serul rămând singura noastră opțiunea în lupta cu virusului.

„Este improbabil ca această mutație să scadă foarte mult eficiența vaccinului. Vaccinul rămâne prima noastră opțiune împotriva COVID-19. Trebuie să comparăm riscurile vaccinării cu riscurile legate de infecție, iar infecția are riscuri incomparabil mai mari pentru oricare dintre noi. Chiar dacă vom face o formă ușoară a bolii, riscurile sunt mult mai mari decât dacă ne-am vaccina”, explică cercetătorul.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Tragedie aviatică la Vilnius. Un avion s-a prăbușit peste o clădire rezidențială
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska