Chile a început să dreseze câini pentru depistarea Covid-19
Uun labrador şi trei golden retriever, folosiţi în mod normal pentru detectarea de droguri, bombe sau persoane dispărute, sunt dresați de poliția din Chile pentru depistarea Covid-19.
Câinii sunt dresaţi acum pentru detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.
Programul, o colaborare între poliţia chiliană şi Universitatea Catolică din Chile, a fost creat pentru a profita de capacitatea olfactivă uriaşă a câinilor, în urma unor experimente dezvoltate deja în Franţa.
Virusul nu are miros, ci infecţia generează o modificare metabolică în diferite organe şi, în acest răspuns fiziologic al organismului, sunt generaţi compuşi asociaţi cu sulfaţii, pe care câinii i-ar detecta”, a spus Fernando Mardones, profesor de epidemiologie veterinară la Universitatea Catolică.
Câinii au 330 milioane de receptori olfactivi şi o capacitate olfactivă de 50 de ori mai mare decât cea a oamenilor.
„Aspectul important al acestui studiu ştiinţific este că permite câinilor să devină bio-detectori şi să detecteze rapid acest tip de boală”, a spus un specialist.
Marţi, Chile a înregistrat 1.865 de noi contaminări cu COVID-19, cel mai mic număr în două luni, totalizând 319.493 infectaţi începând cu 3 martie, când a fost înregistrat primul caz în ţară.
În total, peste 11.000 de oameni au murit din cauza noului coronavirus.
Câinii din SUA, antrenați de asemenea pentru a detecta persoanele infectate cu COVID-19
Și la Universitatea din Pennsylvania, SUA, câinii sunt antrenați pentru a depista persoanele infectate cu coronavirus, chiar și cele asimptomatice. Încă din anul 2013, patrupedele au depistat persoane bolnave cu diferite maladii.
Câinii se folosesc de miros, la fel cum reușesc să găsească, spre exemplu, drogurile. În cadrul studiului sunt instruiți opt câini, care vor fi expuşi unor mostre ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus pentru a stabili dacă pot să detecteze virusul, potrivit Agerpres.
În anul 2013, centrul veterinar al universităţii a pornit un asemenea program cu scopul de a afla dacă câinii sunt capabili să detecteze cancerul ovarian. În prezent ei sunt folosiţi pentru a detecta şi afecţiuni precum diabetul sau anevrismul.