China a dat lumii coronavirusul, tot China aduce și vaccinul. Partidul Comunist a aprobat testarea în regim de urgență a unui vaccin pe pacienții aflați în stare gravă, dar și pe grupurile de mare risc, precum personalul medical. CoronaVac este dezvoltat de grupul Sinovac Biotech Ltd și a primit deja undă verde din partea Beijingului.
Parte a colosului China National Pharmaceutical Group, compania China National Biotec Group (CNBG), a anunţat pe reţeaua de socializare WeChat că a obţinut aprobarea pentru folosirea în regim de urgenţă a unui vaccin potenţial împotriva noului coronavirus. CNBG, care are în lucru două vaccinuri potenţiale aflate în teste clinice de fază 3, nu a precizat însă care dintre aceste două vaccinuri a primit aprobarea pentru a fi utilizat de urgenţă, in formează CNN.
De mai bine de o lună China administrează vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus grupurilor de mare risc. Un oficial din domeniul sănătăţii a declarat într-un interviu difuzat de presa centrală că autorităţile de la Beijing ar putea să aibă în vedere o uşoară extindere a programului de folosire a acestor vaccinuri în regim de urgenţă, pentru a încerca să prevină apariţia unor posibile noi valuri ale epidemiei de Covid-19.
În mod oficial, China a dezvăluit foarte puţine detalii despre vaccinurile potenţiale administrate persoanelor din grupurile de mare risc în cadrul programului său de utilizare în regim de urgenţă şi despre numărul persoanelor care au fost vaccinate.
Totuși, presa a putut raporta faptul că angajaţii companiilor de stat care călătoresc în străinătate au primit permisiunea de a fi inoculaţi cu unul dintre cele două vaccinuri dezvoltate de CNBG. De asemenea, Partidul Comunist a aprobat și folosirea unui vaccin creat de CanSino Biologics pe soldații din Armata de Eliberare a Poporului.
La nivel mondial, șapte vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus se află în prezent în etapa finală a testelor clinice. Patru dintre ele sunt din China!
Deocamdată, însă, niciunul dintre aceste vaccinuri nu a depăşit faza finală de testare care dovedeşte că este sigur şi eficient – condiţii cerute de obicei pentru aprobarea necesară în vederea utilizării lor în masă.