China este a doua țară din lume care descoperă vaccinul împotriva Covid-19. După ce Rusia a anunțat că are antidotul, și China face același lucru. Luni, 7 septembrie, două puternice firme din Bih Pharma şi-au expus pentru prima dată vaccinurile ant-Covid, la un târg comercial desfășurat la Beijing.
Interes uriaș în jurul evenimentului din Capitală, cum era și de așteptat. Printr-un spectaculos marketing pus în scenă, China speră astfel să înlăture criticile occidentale cu privire la modul în care a gestionat începutul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Dozele de vaccin produse de companiile Sinovac Biotech şi Sinopharm au suscitat mari aşteptări în lumea medicală.
Buluceală la standurile unde Sinovac Biotech şi Sinopharm și-au expus vaccinurile. Intrate în faza a treia de testare pe oameni, aceste vaccinuri nu au fost încă puse la vânzare, însă producătorii lor speră să primească undă verde de la autorităţi pentru a fi lansate pe piaţă până la sfârşitul anului 2020.
Un oficial de la Sinovac a declarat că firma „a terminat deja construcţia unei fabrici” în care se vor produce peste 300 de milioane de doze pe an!
China este supusă presiunilor mai multor ţări occidentale, în principal Statele Unite ale Americii, care îi reproşează că a reacţionat prea târziu după apariţia noului coronavirus în oraşul Wuhan (decembrie 2019). Iată de ce dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19 ar permite Beijingului să contracareze această imagine proastă, în condiţiile în care pandemia a lovit puternic economia mondială de la începutul anului, prăbușind marile piețe ale lumii.
Preşedintele Xi Jinping a cerut ca un potenţial vaccin dezvoltat în China să devină un „bun public global”!
Compania Sinopharm anunță că vaccinul său va protejeza împotriva virusului între unu și trei ani. Cele două doze necesare imunizării ar urma să coste în total mai puţin de 1.000 de yuani (124 de euro), informează publicația chineză Global Times.
Până în momentul de față, la nivel mondial, studiile clinice nu au fost finalizate pentru niciun vaccin, asta deși mai multe state au comandat de la diverși producători aproximativ 5,7 miliarde de doze! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, însă, că imunizarea la scară largă împotriva Covid-19 poate să nu aibă loc mai devreme de iunie 2021.