China a trimis peste 10.000 de doctori din toată țara, inclusiv 2.000 de medici militari, în Shanghai, pentru a lupta împotriva focarului COVID-19 care se răspândește rapid în cel mai mare oraș din statul asiatic.
Shanghai a făcut o testare în masă a celor 25 de milioane de locuitori ai săi, iar ceea ce a fost anunțat a fi un lockdown în două faze a intrat deja în a doua săptămână. Cea mai mare parte din estul Shanghai-ului, care trebuia să se redeschidă vinerea trecută, a rămas carantinată împreună cu jumătatea de vest a orașului, notează CBC.
În timp ce multor fabrici și companii li s-a permis să-și continue activitatea dacă își izolează angajații, îngrijorarea crește cu privire la impactul economic potențial al lockdown-ului extins, orașul fiind un important centru de transport și producție.
Forma extrem de contagioasă a virusului Omicron BA.2 testează capacitatea Chinei de a-și menține abordarea zero-COVID, care își propune să oprească răspândirea focarelor prin izolarea tuturor celor care sunt testați pozitiv, indiferent dacă au simptome sau nu. Shanghai a transformat o sală de expoziții și alte clădiri în centre masive de izolare în care oamenii cu simptome ușoare sau fără simptome sunt găzduiți în paturi separate de pereți temporari.
China a raportat luni peste 13.000 de cazuri noi la nivel național în 24 de ore, dintre care aproape 12.000 au fost asimptomatice. Aproximativ 9.000 dintre cazuri au fost la Shanghai. Celălalt focar mare este în provincia Jilin din nord-estul Chinei, unde cazurile noi au depășit 3.500.
O nouă variantă COVID a fost descoperită în Regatul Unit. Aceasta ar putea fi cu 10% mai contagioasă decât alte mutații ale Omicron.
Profesorul Susan Hopkins a declarat că astfel de variante dispar de obicei „relativ repede”, relatează publicația Business Standard.
„Până în prezent nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii cu privire la transmisibilitate, gravitate sau eficiența vaccinului”, a declarat Hopkins pentru The Sun.
Varianta a fost detectată, de asemenea, în Thailanda și Noua Zeelandă.
Estimările din primele zile indică faptul că noua variantă ar putea fi cu 10% mai contagioasă decât BA.2.
„Cu toate acestea, concluzia necesită o confirmare suplimentară. XE aparține variantei Omicron până când pot fi raportate diferențe semnificative în ceea ce privește transmiterea și caracteristicile bolii, inclusiv gravitatea”, au spus autoritățile sanitare britanice.