Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus – FOTO

Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome care îi șochează pe medici manifestate de pacienții diagnosticați cu noul coronavirus - FOTO
CIUDAT. Iritații neobișnuite și „degetul covid”, noi simptome ale pacienților diagnosticați cu noul coronavirus care îi șochează pe medici / Sursă FOTO: Studiul spaniol
Publicat: 03/05/2020, 14:08
Actualizat: 03/05/2020, 14:57

Iritațiile și „degetul covid” sunt simptome / efecte pe care le prezintă anumiți pacienți internați cu diagnosticul de coronavirus iar medicii sunt șocați, potrivit unui studiu realizat de specialiștii spanioli.

Se pare că iritațiile au apărut cu precădere la pacienții mai tineri diagnosticați cu noul coronavirus și au durat câteva zile iar unele dintre ele semănau cu cele provocate de varicelă, potrivit studiului citat de BBC.

Însă cercetătorii au fost surprinși mai ales de faptul că iritațiile nu erau de același fel, ci diverse.

„De obicei apar mai târziu”

Până în prezent, iritațiile nu sunt incluse pe lista simptomelor provocate de coronvirus.

De asemenea, au existat mai multe raportări referitoare la „degetul covid”, o iritația care apare la nivelul piciorului, chiar dacă pacienți diagnosticați pozitiv nu prezentau și alte simptome.

Însă coordonatorul studiului, doctorul Ignacio Garcia-Doval a declarat că cele mai comune iritații pe care le-au avut pacienții care au participat la studiu erau de tipul maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate ce au apărut cu precădere la nivelul torsului.

„Momentan nu știm de ce apar doar la unii pacienți”

„Este foarte ciudat să vezi atâtea tipuri de iritații iar unele sunt destul de specifice”, a declarat doctorul Garcia-doval pentru sursa citată

„De obicei apar mai târziu, după manifestarea bolii la nivelul sistemului respirator, deci nu reprezintă un simptom de diagnosticare”, a mai explicat acesta.

Toți pacienții care au participat la studiu erau deja internați în spital și prezentau simptome respiratorii.

În cadrul studiului, toți dermatologii din Spania au fost rugați să furnizeze date referitoare la toți pacienții care au prezentat iritații în cele două săptămâni precedente.

Cele cinci erupții au fost:

  1. Leziuni asimetrice, asemănătoare cu degerăturile, la nivelul mâinilor și al picioarelor, care erau dureroase și dădeau senzația de mâncărime. În general, la pacienții mai tineri, au durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și au fost asociate cu infecții ușoare. 19% din cazuri au prezentat astfel de iritații.
  2. Bășici mici care se spărgeau, adesea însoțite de senzația de mâncărime, la nivelul torsului și a membrelor. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. 9% dintre pacienți au avut astfel de simptome.
  3. Piele iritate umflată, ce culoare albă sau roz, asemănătoare cu erupția cutanată provocată urzică, iar majoritatea erau însoțite e senzația de mâncărime. Au apărut pe întregul, dar uneori și pe palmele. 19% din pacienți au avut astfel de iritații.
  4. Maculopapule – umflături roșii mici, plate și ridicate / umflate. 47% din cazuri au prezentat astfel de simptome. Au durat aproximativ șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, însă au fost observate cu precădere la pacienții cu infecții mai severe.
  5. Livedo (cunoscut și sub denumirea de necroză) – s-a manifestat în 6% din cazuri. Pielea avea culoarea roșie sau albastă. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptom a apărut la pacienții mai în vârstă, care sufereau de boli severe.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că erupțiile pot avea multe cauze și poate fi dificil să le diferențiezi fără expertiză medicală.

„Relevanța acestui studiu nu este de a-i ajuta pe oameni să își pună singuri diagnosticul, ci mai degrabă pentru a-i ajuta pe specialiști să înțeleaga mai bine boala și cmocul în care îi afectează pe oameni”, a declarat dr. Ruth Murphy, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor.

Dr. Michael Head de la Universitatea din Southampton a explicat faptul că erupțiile cutanate au fost un efect secundar binecunoscut al multor infecții virale, inclusiv pneumonia.

„Iritațiile și ulcerațiile cutanate au au apărut la câteva procente din pacienții spitalizați. Însă nu știm momentan care este legătura cu noul COVID-19 sau de ce aceste inflamații apar doar la unii pacienții”, a declarat doctorul.

Academia Americană de Determatologie întocmește, de asemenea, un registru al simptomelor pielii observate de membrii săi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar