Campania de vaccinare va continua la nivel național cu toate serurile disponibile, inclusiv cu cel produs de AstraZeneca, a anunțat luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), prin intermediul unui comunicat de presă.
Reprezentanți ai CNCAV, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au analizat luni seara raportările la nivel european cu privire la apariția unor tromboze după administrarea vaccinului AstraZeneca.
Astfel, oficialii au decis ca vaccinarea să continue, în baza recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european”, se arată în comunicatul CNCAV.
CNCAV mai spune că decizia a fost luată urmare a faptului că până acum, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la foarte puțini pacienți.
„Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, arată CNCAV.
CNCAV mai atrage atenția că vaccinarea este în continuare cea mai bună și sigură metodă pentru învingerea pandemiei.
Instituția dă asigurări că serurile utilizate în campania de vaccinare sunt sigure, toate fiind aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.
„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.
CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, se mai arată în comunicat.
Germania a anunțat că suspendă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Decizia a fost luată în contextul îngrijorărilor provocate de posibilele reacții adverse grave provocate de acest ser.
Măsura vine după ce și alte state europene au suspendat vaccinarea cu acest ser.
Anterior, și Olanda și Irlanda au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, deși nu au înregistrat niciun caz de efecte adverse.
Compania AstraZeeca a transmis, însă, că în acest moment nu există dovezi științifice care să demonstreze o legătură între vaccinarea cu serul său și creșterea riscului de apariție a unor tromboze. Cu toate acestea, compania spune că vor fi reanalizate toate datele disponibile cu privire la siguranța serului.