Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a solicitat Ministerului Sănătății să renunțe la importurile de vaccin anti-COVID produs de compania AstraZeneca.
Anunțul a fost făcut marți de către președintele Comitetului, medicul militar Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a explicat că motivul pentru care a fost făcută această propunere de către CNCAV este acela că foarte puține persoane se vaccinează cu acest ser.
Totodată, ca urmare a faptului că flacoanele conțin câte zece doze, se pierd cantități foarte mari de vaccin, utilizarea acestui ser nemaifiind rentabilă.
„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional, ţinând cont de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare.
Şi atunci, din punct de vedere al cost eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. În prezent, la nivel naţional nu sunt doze disponibile de la compania AstraZeneca, România urmând a recepţiona o tranşă cu care să finalizeze schema de vaccinare a celor care au făcut o primă doză, a explicat medicul.
Medicul militar a mai explicat că în acest moment, la nivel național nu sunt disponibile doze de vaccin de la AstraZeneca, însă România va mai primi o tranșă cu care va finaliza schema de vaccinare a celor care au făcut prima doză cu acest ser.
Potrivit CNCAV, au existat multe zile în care nicio persoană nu s-a vaccinat cu serul produs de compania AstraZeneca.
Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, 852.031 persoane au fost imunizate cu acest vaccin.