Comisia Europeană, discuții cu al șaselea producător farmaceutic pentru creșterea portofoliului de vaccinuri anti-COVID. Câte doze ar urma să cumpere

Comisia Europeană, discuții cu al șaselea producător farmaceutic pentru creșterea portofoliului de vaccinuri anti-COVID. Câte doze ar urma să cumpere
Discuțiile Comisiei cu producătorii implicați în dezvoltarea vaccinurilor sunt încă în derulare / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 09/09/2020, 18:34

Comisia Europeană a încheiat, miercuri, o serie de discuții preliminare cu a șasea companie farmaceutică, societatea BioNTech-Pfizer, pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

Contractul avut în vedere de Comisia Europeană cu societatea BioNTech-Pfizer, în urma discuțiilor preliminare,  ar urma să prevadă posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene.

BioNTech-Pfizer este a șasea companie cu care Comisia Europeană a a încheiat discuții pentru completarea portofoliului de vaccinuri, după Sanofi-GSK, la 31 iulie, Johnson & Johnson, la 13 august, CureVac, la 18 august și Moderna, la 24 august, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România, printr-un comunicat de presă.

Primul contract, semnat cu AstraZeneca, a intrat în vigoare la 27 august. Testarea realizată de compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost oprită, însă, temporar, ca măsură de siguranță, după ce un participant s-a îmbolnăvit în mod „inexplicabil”. Conform informațiilor de miercuri dimineață, nu se știe ce probleme de sănătate a avut subiectul care a testat vaccinul în Marea Britanie.

Anterior anunțului Comisiei, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a detaliat miercuri, în cadrul webminar-ului organizat de Gândul.ro, că, în urma negocierilor la nivel european, doza pe care România o va primi în prima tranșă este de 1,29 milioane de vaccinuri.

Laszlo Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, a spus că României îi revine 4% din cantitatea disponibilă la nivel european din acest vaccin, dar a opinat „că ne facem iluzii prea mari că până la sfârșitul anului acest vaccin ne va sta la dispoziție”.

Ursula von der Leyen: . Șansele noastre de a dezvolta și folosi un vaccin sigur și eficace sunt mai mari ca niciodată

Conform comunicatului de miercuri Comisia se anticipează că va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 100 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

„Sunt încântată să anunț încheierea discuțiilor cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze de viitoare vaccinuri împotriva coronavirusului. Este cea de-a șasea companie din domeniul farmaceutic cu care am finalizat discuțiile sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record. Șansele noastre de a dezvolta și folosi un vaccin sigur și eficace sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europenii de aici de acasă, cât și pentru restul populației mondiale. Dacă vrem să eliminăm coronavirusul oriunde, trebuie să-l eliminăm peste tot”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Discuțiile finale de astăzi cu BioNTech-Pfizer reprezintă încă un pas important în direcția realizării unui portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri. Acesta a fost obiectivul Strategiei UE în materie de vaccinuri, pe care îl îndeplinim. Credem cu optimism că printre aceste potențiale vaccinuri se va găsi unul sigur și eficace, care să ne ajute să înfrângem pandemia de COVID-19”, a afirmat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Potrivit Comisiei, BioNTech este o societate germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui nou vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm). ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care direcționează celulele din organism să producă proteine care pot preveni sau combate bolile. „Discuțiile preliminare încheiate astăzi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care dispune de fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de societăți diferite”, se arată în comunicat.

Începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru efortul global de redresare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...