Comisia Europeană a anunțat joi că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit, informează site-ul agenției Agerpres, care citează EFE.
„Începând de săptămâna viitoare, livrările continuă conform planului”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.
Potrivit acestuia, Pfizer s-a angajat faţă de Bruxelles să livreze în luna martie dozele convenite iniţial.
Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.
Și România se numără printre statele afectate, astfel că țara noastră va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta.
Livrările se vor îmbunătăți treptat, iar situația ar urma să revină la normal abia la finalul lunii martie, a declarat andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.
De asemenea, Guvernul ceh se pregătește și el pentru o reducere a livrărilor care să dureze timp de mai multe săptămâni. Din această cauză, autoritățile de la Praga au decis încetinirea programului de vaccinare tocmai atunci când a început administrarea rapelului pentru primele persoane vaccinate.
Miercuri, autorităţile italiene au ameninţat că vor demara acţiuni în justiţie împotriva Pfizer.
Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.