Comisia Europeană: UE trebuie să își eficientizeze politicile privind lupta împotriva COVID-19
Comisia Europeană a propus miercuri o serie de noi măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană și a adăugat că actuala creștere a numărului de noi infectări pe continent este „alarmantă”.
În contextul în care Europa devine din nou epicentrul acestei pandemii, Executivul european a făcut apel la cele 27 de guverne din cadrul UE să facă mai multe, într-o manieră coordonată, pentru a lupta împotriva virusului, informează Reuters.
„Relaxarea măsurilor aplicate în timpul verii nu a fost întotdeauna însoțită de măsuri pentru construirea unei capacități adecvate de răspuns”, a avertizat Comisia prin intermediul unui comunicat.
Pentru a urmări și a combate mai eficient răspândirea COVID-19, autoritățile de la Bruxelles susțin că guvernele europene ar trebui să aibă o strategie coordonată privind testarea, inclusiv prin utilizarea testelor rapide.
Comisia mai avertizează că scăderea capacității de testare trebuie să fie combătută cât mai rapid.
Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că instituția pe care o conduce va direcționa 100 de milioane de euro pentru achiziționarea a 22 de milioane de teste pentru a asigura „nevoile imediate” ale statelor europene.
Comisia mai adaugă că statele membre ar trebui să implementeze condiții comune privind cetățenii străini care tranzitează statele europene. De asemenea, Comisia face apel la implementarea unor reguli unitare în legătură cu carantinarea.
Charles Michel: Europa trebuie să fie mai eficientă în politicile sale anti-COVID
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că situația din Europa „este gravă și alarmantă”, iar Uniunea Europeană trebuie să fie mai eficientă în ceea ce privește politicile sale de testare, monitorizare, vaccinare și plasare în carantină.
„Avem nevoie de mai multă eficienţă în interceptarea (virusului), înainte ca cetăţenii să se contamineze unii pe alţii. Avem nevoie de o planificare fermă, pentru că în caz contrar vom avea lockdown-uri sistematice în următoarele luni”, a spus Charles Michel.
Atunci când a fost întrebat dacă Europa se teme de un val de revolte sociale, Michel a răspuns că este nevoie de coordonare şi pentru a limita „efectele economice şi sociale negative” ale pandemiei.